Burgenlandban Covid-lottóval motiválják oltásra az embereket

Ausztria legkeletibb tartományában, a Magyarországgal is határos Burgenlandban Covid-lottóval motiválják azokat, akiket még nem oltottak be a koronavírus ellen. A cél, hogy a 77 százalékos átoltottságról 80 százalékra ugorjon az arány - derül ki a kisalfold.hu cikkéből.

Németújvár (Güssing)Forrás: Ratfink1973/pixabay.com

A Covid-lottón azok vehetnek részt, akiknek állandó lakhelyük a tartományban van, és korábban már beoltatták magukat vagy egy hónapon belül tervezik ezt megtenni. Összesen ezer díjat – köztük autókat és elektromos kerékpárokat – terveznek kisorsolni, de csak akkor, ha november 11-ig sikerül elérni az említett 80%-os átoltottságot.

A díjakat nem szponzorok által, hanem közpénzből finanszírozzák, ám Hans Peter Doskozil, a tartomány vezetője elmondta, az intenzív kezelésre szorulók ellátása és egy esetleges újabb zárlat sokkal többe kerülne ennél. Azt is hozzátette, hogy reméli, amennyiben sikerül elérni a 80 százalékos átoltottságot, Dániához hasonlóan Burgenlandban is feloldhatják majd a korlátozásokat.

A beadott oltások számát tekintve élen járó Burgenland tartományi vezetése inkább hisz a pozitív ösztönzésben, mint a maszkviselés szigorú ellenőrzésében vagy a védettek és nem védettek megkülönböztetésében – hangsúlyozta Doskozil.

Ausztria számára a példakép Dánia, ahol 83 százalékos a lakosság átoltottsága, és ahol ennek köszönhetően feloldották a koronavírus-járvány megfékezését célzó eddigi korlátozásokat. Ausztriában eddig 5 583 675 ember kapta meg a vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 280 942-en. Az elmúlt 24 órában 2 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 705 913 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 668, az intenzív kezelésre szorulók 183-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon tízen haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 832-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 675 060.

Magyarországon is látunk hasonló példát

Hasonló, oltásra ösztönző kezdeményezést láthatunk itthon is, Budapest 8. kerületében. Itt viszont nem csak sorsolják a nyerteseket, hanem mindenki kap 10 ezer forintot, akik megfelel a követelményeknek. A 10 ezer forintos "egészségvédelmi támogatásban" azok a józsefvárosi rászoruló lakosok részesülnek, akik december 31-ig beadatták mindkét oltást (a Janssen oltás esetében egyet), függetlenül attól, hogy ez a rendelet elfogadása után vagy előtt történt.

Támogatásban részesülhetnek azok, akiknek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz 71 250 Ft-ot. A támogatás feltétele, hogy a kérvényező családjában minden nagykorú személynek kell oltással rendelkeznie (kivéve, ha orvosi igazolása van arról, hogy nem oltható), és az oltásról szóló igazolást/igazolásokat be is kell mutatnia a kérelmezőnek a támogatás igénylésekor. A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2022. január 15.

Emellett a kérelemben részesülők körében azok között, akik a rendelet hatályba lépését követően kapták meg az oltások oltásokat, összesen 5 fő számára az Önkormányzat bruttó 150.000 forintot sorsol ki 2022 elején - olvasható az Önkormányzat honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek