Ebben az európai országban minden korlátozó intézkedést visszavonnak szeptember 10-től

Dánia a határellenőrzés kivételével kész lemondani minden korlátozó intézkedésről a COVID terjedése ellen. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a vírus már nem jelent kritikus veszélyt a társadalomra az ország magas szintű beoltottsága miatt. Az ország 12 évnél idősebb lakosságának 71 százaléka megkapta mindkét oltását, ezzel az EU harmadik legtöbb védőoltással rendelkező országa, Málta 80 százalékos és Portugália 73 százalékos oltottsága után.

A dánok hamarosan kezdhetik újra megízlelni a teljes szabadság érzését - illusztrációForrás: ExplorerBob/Pixabay

A kormány még múlt hét pénteken jelentette be a mostani lépést, elmagyarázva, hogy ez csak a hatalmas oltási kampánynak köszönhetően lehetséges. Az egészségügyi hatóságok támogatják a kormány döntését.

A dán éttermek, bárok, mozik, edzőtermek, sportstadionok és fodrászszalonok ettől az időponttól kezdve nyitva állnak mindenki számára,

aki bizonyítani tudja, hogy teljes mértékben oltott vagy a negatív teszt eredménye 72 óránál nem régebbi vagy az elmúlt 2-12 hétben átesett a betegségen.

Dániában eddig a helyi oltási igazolványt (Coronapas) kérték az éttermek, bárok, mozik és egyéb beltéri létesítmények a látogatóktól. A jelenlegi korlátozó rendelkezések szeptember 10-ig maradnak érvényben, ezután már nem lesz szükség Copronapasra. A skandináv ország júniustól fokozatosan eltörölte a maszk kötelezettségét is.

Az egészségügyi miniszter azonban felhívta a lakosság figyelmét, hogy ha az ország jó helyzetben is van, a járványnak még nincs vége, és a kormány nem habozik gyorsan cselekedni, ha a járvány ismét veszélyezteti a társadalom alapvető működését. Dánia az elsők között volt Európában, amely tavaly márciusban részleges lezárást vezetett be, bezárva az iskolákat és a nem alapvető fontosságú vállalkozásokat, szolgáltatásokat – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek