Rohamtempóban mentik az embereket Haitin, mert egy tomboló vihar közelít feléjük

A mentőalakulatok és kutatócsoportok versenyt futnak az idővel, miután szombaton 7,2-es erősségű földrengés rázta meg a Karib-térséget, és Haiti szigetén rettentő károkat és rengeteg halálos áldozatot hagyott hátra. Az első híradásokhoz képest, augusztus 16. délelőttre már megduplázódott a halottak száma. A hatóságok immár 1297 áldozatról beszélnek, és ha ez még nem volna elég, egy trópusi vihar is közelít a karibi ország felé.

A "Sacré coeur des Cayes" romjai Les Cayes városábanForrás: AFP/Reginald Louissaint Jr.

A Grace névre keresztelt trópusi vihar átvonulását a mai napra, hétfőre jósolta a meteorológia, és ha az előrejelzések helyesek, akkor a földrengés által legsúlyosabban érintett területekre fog lecsapni. A helyi erők jelenleg azért sietnek annyira a mentéssel, mert félő, hogy a Grace által hozott heves esőzés földcsuszamlásokat okoz – olvasható a BBC anyagában.

A földrengés által már járhatatlanná tett utakat tovább ronthatja a nagy mennyiségű eső, ezért a segélycsapatok azon igyekeznek, hogy ha bekövetkezik, amitől tartanak, akkor legalább az alapvető szükségleteket (felszerelés és élelmiszer) tudják biztosítani a bajba jutottaknak, fedél nélkül maradtaknak.

Forrás: AFP/Public Domain/Erik Villa Rodriguez

A trópusi viharok vonulását figyelő készültség és figyelmeztetés Haiti egész partvidékén, valamint a szomszédos Dominikai Köztársaságban is érvényben van. A kutató- és mentőcsapatok már megérkeztek az Egyesült Államokból és Chiléből, de érkeznek még Mexikóból is. A kubai orvosi csapatok már Haitin vannak, és ott segítenek, ahol csak tudnak – fogalmaznak a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek