Szándékosan gyújthatták fel ezt az erdőt, halálos áldozatok is vannak

Míg a világ számos részén pusztítanak spontán erdőtüzek, bizonyos helyeken erre még a gyújtogatók is rásegítenek. Az algériai fővárostól, Algírtól keletre tomboló erdőtüzek kapcsán a kormány gyújtogatókra gyanakszik, és a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. Mint Kamel Beldzsúd belügyminiszter bejelentette, vizsgálatot indítanak az erdőtüzek okozóinak megtalálására.

Forrás: AFP/Ryad Kramdi

Abdel-Madzsid Tebbun elnök Twitter-üzenete szerint a katonák száz polgári személyt mentettek ki a berberek lakta hegyvidéki Kabília térségéből. Az állami rádió szerint lakóházak semmisültek meg, az al-Bilád című újság pedig arról számolt be, hogy a tűz miatt otthonát elhagyni kényszerülő embereket fogadnak iskolákban a kabíliai Tizi Uzu tartományban. A meghaltak száma negyvenkettőre nőtt, a halálos áldozatok között 25 katona is van.

A tartomány körülbelül 150 kilométerre keletre található a fővárostól, Algírtól. Kabíliában sok a nehezen megközelíthető falu, és forróság idején gyakori a vízhiány. A polgári védelmi csapatoknak önkéntes civilek segítenek, a lángokat hétfő óta igyekeznek megfékezni. Algéria 14 tartományában legalább 19 helyen ütött ki tűz.

A szomszédos Tunézia meteorológiai intézete szintén kedden arról számolt be, hogy hőmérsékleti rekordok dőltek meg az országban, különösen annak északi és keleti részén. A fővárosban, Tuniszban 48 fokot mértek a nap közepén, amivel megdőlt a melegrekord. Az előző hőmérsékleti rekordot, 46,8 fokot 1982-ben mérték itt. A tunéziai egészségügyi minisztérium Facebook-oldalán azt tanácsolta az állampolgároknak, hogy maradjanak otthon a legmelegebb órákban, és rendszeresen fogyasszanak folyadékot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek