Halálos vírus első esetét találták meg Guineában

A guineai egészségügyi hatóságok egy marburgvírussal fertőzött beteget találtak Guéckedou prefektúrában. Ez az első alkalom, hogy a rendkívül fertőző és vérzéses lázat okozó vírust azonosították az országban illetve Nyugat-Afrikában. Az azóta elhunyt betegtől vett mintákat a guineai nemzeti vérzésesláz-laboratóriumban tesztelték, majd a pozitív eredményt a szenegáli Pasteur Intézet további elemzései is megerősítették. A beteg a Guéckedou-ban található koundou-i helyi klinikán kért kezelést, a helyszínre orvosi csoportot küldtek, hogy megvizsgálják egyre rosszabbodó tüneteinek okát - olvasható a WHO honlapján.

Egészségügyi dolgozók égetik a potenciálisan fertőzött textíliákat a gueckedou-i Ebola Központban - illusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Fabien Offner

Guéckedou-ban észlelték egyébként először a 2021-es guineai és a 2014–2016 közötti nyugat-afrikai ebolajárvány első eseteit is. Most kontaktkutatást végeznek azok után az emberek után, akik kapcsolatba kerültek a beteggel. Mivel a betegség most először bukkant fel az országban, az egészségügyi hatóságok felvilágosító kampányokat indítanak, hogy felhívják a helyiek figyelmét a vírusra. A WHO tíz szakértőből álló első csapata epidemiológusokkal és szocioantropológusokkal a helyszínen segít az eset kivizsgálásában. Fejlesztik a határokon átnyúló egészségügyi megfigyeléseket, és a szomszédos országokban is figyelmeztetést adtak ki.

A marburg vírus gyümölcsevő denevérekről terjed az emberekre, ahonnan a fertőzött emberek testnedveivel történő érintkezés útján adódik tovább, akár egyéb felületekről is, mint az emberi test. A betegség hirtelen kezdődik magas lázzal, erős fejfájással és rossz közérzettel. Sok betegnél súlyos vérzéses tünetek jelentkeznek hét napon belül, a halálozási arány 24% és 88% között volt a korábbi járványok során a vírustörzstől és az esetkezeléstől függően. Bár nincsenek jóváhagyott oltások vagy gyógyszerek a betegség ellen, bizonyos kezelések javíthatják a túlélési esélyeket. Korábban járványokat és szórványos eseteket Angolából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kenyából, Dél-Afrikából és Ugandából jelentettek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek