Olaszországra rájár a rúd, többszörös katasztrófa sújtja

Északon árvíz és földcsuszamlás, délen erdőtüzek sújtják továbbra is Olaszországot a dpa hírügynökség vasárnapi jelentése szerint. Az ország délkeleti sarkában, a Molise régióban lévő Campomarinóban evakuálni kellett több mint négyszáz embert az otthonából, szálláshelyéről.

Délen a tűzzel próbálnak megkűzdeni a tűzoltókForrás: NurPhoto via AFP/Davide Pischettola/NurPhoto/Davide Pischettola

Dél-Tirol tartományban 8,7 centiméternyi eső esett egy nap alatt, elárasztva több utat és házak alsó szintjeit. Az esőzések miatt Velencében a csatornák vízszintje szombat este elérte a kritikus egyméteres szintet. Ez az az mérték, amikor a lagúnák városának legalacsonyabban fekvő pontját, a Szent Márk teret elönti a víz. Augusztusban az áradás igen ritka jelenség Velencében, még soha nem történt meg, hogy ebben a nyári hónapban elérje az egy métert a vízszint. A turisták számtalan fotót készítettek már a részben elöntött térről, és egyre többen posztolnak felvételeket, ahogy a vízben mászkálnak. 

 A Comói-tó is kilépett medréből Como városánál, utcákat öntve el. A meteorológiai előrejelzések arról szólnak, hogy a következő napokban is várható sok eső a térségben.

Az ország déli részén ezzel szemben az erdőtüzek egyre inkább fenyegetik a mezőgazdasági és a természetvédelmi területeket, amelyeket a szárazság már egyébként is sújtott.

Többezer hektárnyi erdő, legelő, olaj- és gyümölcsfaültetvény égett már le.

A kilátások ebben a térségben sem jók, mert újabb hőhullám várható. Szicília és Szardínia szigetén kedden és szerdán akár 45 Celsius-fokos hőmérsékletre is számítani kell.

Vasárnap este a Molise régióban található Campomarino tengerparti üdülőhelyen a hatóságok felszólítottak több mint négyszáz embert, hogy hagyja el otthonát, szállodai szobáját, a kempinget, amelyben megszállt, mert fenyegeti őket egy erdőtűz. A helyi katasztrófavédelem feltett a közösségi médiára egy olyan videofelvételt, amelyen látszik, hogy már lakóházak is égnek. A tűzoltókat repülőgép is segíti az oltásban. Egyelőre senki nem sérült meg a tűzoltók közlése szerint, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek