Olyan sok a baleset a természetes vizeken, hogy a rendőrség közleményt adott ki

Sajnos egyre több olyan hír érkezik a Balatonról és egyéb tavainkról, hogy strandolás közben valaki életeszélyes helyzetbe került vagy életét vesztette. Mi is hírt adtunk arról a tragikus esetről, ami múlt vasárnap egy testvérpárral történt, akik a matracukkal elsodródtak a parttól, és már csak az élettelen testüket találták meg a vízben. Éppen ezen estek miatt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai közzétették a fürdőzés alapvető szabályait érintő tanácsaikat, és kérik a nyaralókat, hogy fogadják meg azokat, hogy balesetmentesen teljen a vakáció – olvasható a police.hu weboldalon.

Ezek a tanácsok életet is menthetnek, ha megfogadják őket - illusztrációForrás: Gerd Altmann/Pixabay

A gyengén úszók maradjanak a sekély vízben, kerüljék a vízibicikliről és más fürdőeszközről való hirtelen vízbe ugrást, először szokjanak hozzá a levegő hőmérsékleténél hidegebb vízhez. 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

Akik nem tudnak úszni, azoknak különösen fontos, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata. Ezek mellett számos olyan eszköz kapható, amely megkönnyíti a vízben tartózkodást, mint például az úszógumi, a karúszó, a gumimatrac, az úszódeszka vagy az úszást segítő mellény, de ne felejtsük el, hogy ezek csupán fürdőeszközök, ahogyan a vízibicikli is, ezért ahol a fürdés tilos, ott ezeknek az eszközöknek a használata sem megengedett. Viharjelzés esetén ezekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint fürdőzésnél.

Ne ússzanak a szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak. Maradjanak a felfújható eszközön, amíg a segítség megérkezik. Ismeretlen vízterületen, ahol nem ismerik a víz mélységét és a meder sajátosságait, óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mert a vízfelszín alatt lévő, nem látható kövek, cölöpök, sérülést okozhatnak.

Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek, és senki ne menjen azonnal a vízbe alkoholfogyasztást illetve étkezést követően, várjanak, amíg az alkohol hatása elmúlik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek