Málta csak a teljesen beoltott turistákat engedi be, Hollandia rendkívüli intézkedésekről döntött

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik mindkét oltást megkapták. "Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat" - közölte Chris Fearne egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi tárcavezető annak nyomán nyilatkozott, hogy hétfő óta megkétszereződött az azonosított új fertőzöttek száma a szigetország területén.

MáltaForrás: Michelle Raponi/pixabay.com

Eddig a turisták negatív PCR-teszttel is beutazhattak a britek kivételével, akik a delta variáns miatt már eddig is csak a második oltásukat követően léphettek az országba. Fearne ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az esetszám megugrása olyan turistákhoz köthető, akik nem voltak beoltva, de negatív teszteredmény birtokában felszállhattak a repülőgépre. A legtöbben közülük fiatalok, akik angol tannyelvű iskolákban diákok. Hozzátette, hogy ezeket az oktatási intézményeket szerdától bezárják.

A miniszter azt is kifejtette, hogy csak az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadják el. Az intézkedést alól kivételt képeznek a teljesen beoltott szülőkkel utazó, 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ők negatív teszttel is beléphetnek.

A máltai felnőtt lakosság 79 százaléka már megkapta az oltást, a kormányzat célkitűzése, hogy 85 százalékra emeljék ezt a szintet. Júniusban voltak olyan napok, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet a szigetországban, de az esetszám hirtelen növekedésnek indult július elején. Pénteken 96 új fertőzöttet jelentettek. Az alig félmillió lakosú Máltán a járvány kitörése óta 30 851 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 420-an hunytak el a kórban.

A Benelux-államokban ismét egyre több fertőzöttet regisztrálnak

Ismét növekszik a koronavírusos esetek száma a Benelux-országokban. Belgiumban egy hét alatt 78 százalékkal, Hollandiában 277 százalékkal több, Luxemburgban pedig több mint hétszer annyi fertőzöttet regisztráltak a hét folyamán, mint a korábbi hétnapos időszakban. 

A belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt hét során naponta átlagosan 628 új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban, ami 78 százalékkal több az előző hét adataihoz képest. A vírus szaporodási rátája 1,09-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedése ismét gyorsul. A 100 ezer lakosra jutó új esetek szám elérte az 59,8-at.

Az elmúlt hét folyamán naponta átlagosan 18 fertőzött kórházi kezelését kezdték meg Belgiumban, csaknem 20 százalékkal többet, mint az előző héten. jelenleg 250 beteget kezelnek koronavírussal, közülük 95-en intenzív ellátásban részesülnek. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 3,3 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben az országban, 8 százalékkal kevesebben, mint egy héttel korábban. A járvány kezdete óta 1 092 477 koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak és 25 196 halálesetet jegyeztek fel Belgiumban.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint az országban ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 5475 új esetet jegyeztek fel az országban, ez a hatszorosa az egy hete feljegyzett számoknak és 1815-tel több, mint csütörtökön. Az elmúlt héten naponta 2308 pozitív koronavírus-tesztet regisztráltak, ami 277 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. Kórházban jelenleg 196 embert ápolnak koronavírussal, közülük 90-en részesülnek intenzív ellátásában. Mindkét adat enyhe csökkenést mutat.

Kávézó HágábanForrás: AFP/Marco De Swart

Hollandiában két héttel az után, hogy a rendkívüli intézkedések legtöbbjét feloldották, a kormány péntek koraeste újabb szigorításokat jelentett be. Mark Rutte miniszterelnök közölte: a bároknak, éttermeknek és kávéházaknak hétvégétől éjfélkor, míg a diszkóknak és más zenés kluboknak teljesen be kell zárniuk. A nyitva maradó vendéglátóhelyeknek szigorúbb távolságtartási szabályokat kell alkalmazniuk, a rendezvénytermek befogadóképességük legfeljebb kétharmadáig fogadhatnak látogatókat.

A kormányfő az intézkedéseket szükségesnek nevezte. Közölte azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint a napi fertőzésszám megközelíti a hétezret, míg a mutató nemrégiben még ötszáz körül mozgott. A friss fertőzöttek legtöbbje harminc év alatti fiatal, az esetszámok rendkívüli emelkedésért a koronavírus Delta variánsa felelős. A rendkívüli intézkedések szombat reggel hat órától lépnek életbe és augusztus 14-ig maradnak érvényben.

A luxembourgi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelentősen növekedett az új fertőzöttek száma az országban. A hét folyamán 787 ember esetében azonosították a koronavírust, szemben az azt megelőző hétnapos időszakban feljegyzett 107-tel. A kormány az új fertőzöttek magas számát a távolságtartásra és az orrot és szájat takaró maszkviselésre vonatkozó szabályok megsértésével indokolta. A koronavírus szövődményeiben kedden egy ember meghalt, ez az első járványhoz köthető haláleset Luxemburgban június eleje óta. A nagyhercegségben a járvány kezdete óta 71 879-en fertőződtek meg az újtípusú koronavírussal és 819-en haltak meg vírus okozta szövődményekben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek