Grizzly medve támadt egy kempingezőre Montanában

Grizzly medve támadott és ölt meg egy kempingezőt Montanában kedden hajnali 4 és 5 óra között egy Ovando nevű kisváros közelében. Mint Gavin Roselles Powell megyei seriff elmondta, a medvével már korábban is találkoztak, miután több alkalommal is besétált a kempingbe, jelenleg keresik az állatot - adja hírül a theguardian.com.

Grizzly - illusztrációForrás: skeeze/pixabay.com

Az első jelentések szerint az áldozat a támadás idején kerékpározott, a seriff szerint azonban ez nem így volt, bár valóban egy kerékpáros túracsapattal érkezett a hegyekbe. A támadás körülményeit vizsgálják, Roselles szerint más emberek is táboroztak a közelben. Az áldozat kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Egy helyi vállalkozó szerint az itteniek már hozzászoktak ahhoz, hogy a medvék közelében éljenek és ismerik a kockázatokat, eddig nem is történt halálos támadás. Ez az eset azonban a helyieket is megrendítette a mindössze 75 lakossal rendelkező faluban.

A Sziklás-hegységben szaporodnak a konfliktusok a grizzlyk és az emberek között, mivel a szövetségi védelem alatt álló állatok új területekre terjeszkednek, ezzel párhuzamosan pedig növekszik a régióba költöző és ide érkező emberek száma is. Áprilisban is történt hasonló tragédia, amikor egy grizzly medve egy túravezetőt ölt meg horgászat közben, a Yellowstone Nemzeti Park határában.

Ovando hatalmas vadon déli peremén található, amely Kanada határáig nyúlik, és becslések szerint itt található a legnagyobb grizzlypopuláció, mely mintegy 1000 egyedet számlál. A terület magában foglalja a Gleccser Nemzeti Parkot is.

Bár szövetségi védelmet élveznek a grizzlyk, az emberre támadó medvéket általában megölik, mert folyamatos közbiztonsági fenyegetésnek ítélik őket, az állatok azonban megmenekülnek akkor, ha véletlen találkozás vagy a bocsaik védelme miatt történik baleset, és az nem okoz halálos sérülést.

Becslések szerint egykor mintegy 50 000 grizzly élt Észak-Amerika nyugati részén, de a vadásza és az élőhelyek elvesztése miatt az 1900-as évek elejére szinte teljesen eltűnt a faj. A grizzly medvéket 1975 óta veszélyeztetett fajként védik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek