A Horvátországba utazók akár több órás várakozásra is számítsanak a határon

A Letenye Autópálya Határátkelőhelyen 2021. július 1-én 7 óra 30 perctől háromórás, a Letenye Közúti Határátkelőhelyen kétórás várakozás alakult ki a kilépő személyforgalmi sávon – írja a police.hu. A torlódások a mától életbelépő új járványügyi intézkedések miatti szigorúbb ellenőrzések okán alakulhattak ki. 

IllusztrációForrás: Dimitris Vetsikas/Pixabay

A konzuli tájékoztatás szerint Horvátország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális COVID igazolással.

A digitális COVID igazolás felmutatása, érvényes úti okmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól. 

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja a horvát közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta: az alacsony átoltottság miatt nem kizárt, hogy szembe kell nézni egy újabb, negyedik hullámmal, amely a tavalyi évhez hasonlóan, már augusztus 15-én a turisztikai idény végét jelentheti. A delta variáns sokkal gyorsabban terjed, mint az alfa variáns, és egy-két hónapon belül meghatározóvá válhat Európában – hangsúlyozta. 

Július 1-től Horvátországban, az európai védettségi igazolással rendelkezők korlátozások nélkül vehetnek részt különböző rendezvényeken, de továbbra is száz főben határozzák meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános rendezvényeken, illetve harminc főben azokon a magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz.

A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki. Kinyithatnak ugyanakkor a diszkók és éjszakai bárok, de csak nyílt térben és védettségi igazolással fogadhatják a vendégeket. Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben, amely egyes esetekben nyílt térben is kötelező, ilyenek a vásárok, gazdasági és turisztikai rendezvények, ahol értékesítenek, kiállítanak vagy bemutatnak termékeket, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek