Kormányinfó: Nem kell többet maszkot viselni 5,5 millió beoltottnál

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén, amely néhány napon belül elérhető – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Elmondta, főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni, és 5,5 millió beoltott esetén

védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra. Az egészségügy területén azonban megmarad a maszkhasználat. 

Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép, ez papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, amelyben valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

Forrás: AFP/Christof Stache

A tárcavezető elmondta: a közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.

A védettségi igazolvány használatát továbbra is fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei.

A csütörtöki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy megtartják az augusztus 20-i ünnepeségeket és a tűzijátékot. Gulyás Gergely szerint "remélhetőleg lesz ok és lehetőség ünnepelni, mert a jelenleg ismert legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet".

A legfrissebb adataok szerint a beoltottak száma 5 445 544 fő, közülük 4 657 776 fő már a második oltását is megkapta. Összesen 69 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 807 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 krónikus idős beteg, így az elhunytak száma 29 972 főre emelkedett – olvasható a koronavírus.gov.hu weboldalon.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek