Jövő héten vezetik be az uniós védettségi igazolványt hazánkban

Július 1-től vezetik be a védettséget igazoló uniós Covid-igazolványt hazánkban – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az igazolás digitálisan és papír alapon is hozzáférhető lesz, és a védettség mindhárom lehetséges formáját igazolja majd eltérő QR-kódok segítségével. Kiderül majd a dokumentumból, ha annak tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ha egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen vagy érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezik.

A digitális igazolás korábbi látványterveForrás: turkfotograf/shutterstock.com

A digitális változat – eltérően a hazai védettségi igazolványhoz kapcsolódó applikációtól – csak az első lekérdezés alkalmával kapcsolódik majd az internethez, amennyiben a használója engedélyezi az egyszerűsített bejelentkezést és ezzel az adatok mobilon történő tárolását. A szakemberek ugyanis azzal számolnak, hogy egyidőben akár 50 millió lekérdezés is érkezhet a rendszerbe, amelynek így egészen extrém mértékű terhelést is bírnia kell. Az uniós rendelet szabályozz a QR-kód felépítését, ezért a tervek szerint az okmányon lévő három QR-kódot speciális, mobiltelefonra telepíthető leolvasó szoftverrel lehet leolvasni.

Az igazolványra jogosultak a szükséges QR-kódokat az ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján keresztül kaphatják majd meg, a papír alapú igazolást a kormányablakoknál igényelhetik ingyen. Ugyanakkor a kormány tárgyalásokat folytat a háziorvosokkal, hogy őket is be lehessen vonni a papír alapú igazolás kiállításába, nekik ugyanis van hozzáférésük a szükséges adatokat tartalmazó Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek