Ebből a hat szomszédos országból már karantén nélkül térhetünk haza

Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól korlátozások nélkül lehet belépni Magyarország területére szárazföldi úton – adja hírül a turizmus.com az éjjel megjelent Magyar Közlönyre hivatkozva.

Dubrovnik, HorvátországForrás: Neil Morrell/pixabay.com

Szijjártól Péter külgazdasági és külügyminiszter pár napja, egy szlovákiai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország ezen a héten megszünteti a belső schengeni határain a határátkelőhelyek őrzését és megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt átkelőhelyeket, azaz – ahogy akkor fogalmazott – „a belső schengeni határokon visszaállítjuk a normális átjárást".

Tegnap éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben az ezt lehetővé tévő jogszabály: a kormány módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet, amely azonban a múlt heti miniszteri bejelentésnél tovább is ment. A módosítás értelmében ugyanis Magyarország nemcsak a belső schengeni határait nyitja meg, hanem – Ukrajna kivételével – az összes szomszédos országból, így Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól egyaránt lehetővé teszi a korlátozások nélküli belépést Magyarország területére, kivéve légi úton.

Mint a cikk megjegyzi, a határnyitás nem állampolgársághoz, hanem határátkelőhelyekhez kötött, e szerint a nevesített hat ország szárazföldi és a vízi határátkelőhelyein állampolgárságtól függetlenül bárki szabadon beutazhat Magyarországra, azaz az innen érkezők számára – beleértve a hazatérő, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyarokat is – lényegében megszűnt a karanténkötelezettség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek