60 évvel ezelőtti atomkísérlet radioaktív pora kísérti a franciákat

  Február végén a Szaharából származó sivatag port fújt a szél Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Írország fölé. A részecskék amellett, hogy aranyszínűre festették az esti égboltot, enyhe, egészségre nem veszélyes, de mérhető sugárzással rendelkeztek. A francia Acro radioaktivitás-mérő civil szervezet szerint ez az enyha radioaktivitás még Franciaország hidegháborús atomkísérleteiből származhat - derül ki az iflscience.com cikkéből.

  Apokaliptikus hangulatba vonta a nizzai riviérát a porfelhőForrás: AFP/Valery Hache

  Franciaország az első légköri nukleáris tesztet 1960. február 13-án végezte „Gerboise Bleue" (kék sivatagi patkány) néven a Szahara algériai részén, ezt számos földalatti teszt követte, mely a régió lakóit és az itt állomásozó francia katonákat egyaránt sugárzásnak tette ki, a radioaktivitás nyomai pedig a mai napig tetten érhetők a sivatagokban.

  A kutatók autók szélvédőiről vettek pormintákat, melyeket laboratóriumban elemeztek, ez pedig rávilágított a cézium-137 jelenlétére. Ez egy radioaktív izotóp, amely természetesen nem található meg a Szahara homokjában, és általában az urán-235 hasadásával keletkezik nukleáris fegyverekben.

  "Ez a radioaktív szennyezés, amely még 60 évvel a robbantások után is és nagy távolságokban is megfigyelhető, emlékeztet bennünket a Szaharában még most is fennálló radioaktív szennyezés kérdésére" - áll a szervezet közleményében.

  A Gerboise bleue-robbantás és az azt meglehetős közelségből néző közönségForrás: Archive CEA/commons.wikimedia.org

  Azonban nemcsak a Szaharai viseli a hidegháborús atomkísérletek következményeit. Becslések szerint 1945 és 1980 között az Egyesült Államok, a Szovjetunió, az Egyesült Királyság, Franciaország és Kína legalább 520 légköri atomtesztet hajtott végre, elérve a sztratoszférikus szintet is.

  A bolygó egyik leginkább érintett területe a Bikini-atoll, ahol 1946 és 1958 között az Egyesült Államokban legalább 23 nukleáris kísérletet hajtott végre, köztük a Castle Bravo névre kereszteltet, mely a legerősebb termonukleáris fegyver, amelyet az USA valaha is tesztelt. A legújabb tanulmányok szerint ez a Csendes-óceán déli részén található trópusi szigetcsoport jelenleg is radioaktívabb, mint Csernobil.

  A becslések szerint a közeli Marshall-szigetek 665 lakója jelentős sugárzásnak volt kitéve, és néhány évvel ezelőtt az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a Marshall-szigeteken található atomkoporsóból radioaktív folyadék szivároghat a Csendes-óceánba.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!