Az óceánon át érkező, hatalmas szaharai porfelhő borítja be a Karib-térséget

Hatalmas szaharai porfelhő sötétítette el az eget a Karib-térség egyes részein. A por Afrikából érkezett az Atlanti-óceán felett. Vasárnap elérte Puerto Ricót, és azóta Kubát és Mexikó egyes részeit is betakarta. A karibi Guadeloupe és Martinique szigetek legalább egy évtizede szenvednek az ilyen porfelhőktől, a kubai egészségügyi tisztviselők viszont most külön is figyelmeztették a lakosságot, hogy ez a jelenség légzési problémákat okozhat. A porfelhő Florida déli részeit is érinti, ideértve Miami városát is.

Az óceán felöl érkező sárga homok rendszereint belepi a partmenti területeket - illusztrációForrás: skeeze/Pixabay

„Szokatlanul nagy porfelület" – így jellemezte a mostani jelenséget a BBC Weather műsorvezetője, Simon King. A por és a homokviharok nem ritkák a világ sivatagi régióiban. A szelek évente akár 2000 millió tonnányi anyagot is fel tudnak emelni a légkörbe, és ezt sok mérföldre el is szállíthatják. A kubai egészségügyi tisztviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy az asztmában és más légúti betegségekben szenvedők állapota romolhat. José Rubiera kubai meteorológus szerint a szaharai porfelhők megszokottak, de a jelenlegi sűrűség "jóval meghaladja a normál szintet".

Vasárnap a venezuelai főváros, Caracas úszott homályban, és a Puerto Ricó-i San Juan turistái is több homokot kaptak, mint amennyire vágytak. A barbadosi Bridgetownt szintén hétfőn lepte el a sárga por, Kubában az emberek szerdán megálltak, hogy fényképeket készítsenek a sárga színű égboltról.

A por és a homok tápanyagforrást jelent az óceáni ökoszisztémáknak, de befolyásolhatja az időjárást és a légúti problémákkal küzdő emberek egészségét is. A Szaharából gyakran érkezik por az Atlanti-óceánon át, de az elmúlt héten szokatlanul nagy mennyiség érte el Közép- és Észak-Amerikát, miközben a műholdképeken az látszik, hogy a folyamat megismétlődik, újabb nagy adag homokkal. Az előrejelzések szerint a jövő héten a Karib-térség és Közép-Amerika egyes részein továbbra is rossz látási viszonyokra és levegőminőségre kell számítani – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek