Március 16-ig maradnak a korlátozó intézkedések

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A szakértők véleménye egyértelmű, a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő egy-két hétben akár drámaian is romolhatnak a vírussal kapcsolatos számok. A következő két hét kifejezetten nehéz lesz – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón, majd hozzátette, számos vírusmutáns jelent meg az országban, amelyek lényegesen gyorsabban terjednek az eddiginél. A miniszter jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy ezek mindegyike ellen védenek a Magyarországon rendelkezésre álló oltások.

Forrás: Gerd Altmann / Pixabay

A korlátozások feloldása néhány hét vagy akár egy hónap múlva megkezdődhet, annak ütemezéséről és formájáról az e célból indított konzultáció eredményét figyelembe véve dönt majd a kormány. A miniszter hangsúlyozta: a korlátozások feloldásához akkor jut a legközelebb az ország, ha minél többen be lesznek oltva. Eddig csaknem 2,5 millióan regisztráltak vakcináért, és a következő két hétben felgyorsul az oltás folyamata, ezalatt több ember lesz beoltható, mint eddig összesen.

A kormányinfón a húsvétot érintő újságírói kérdésekre Gulyás nem tudott válaszolni, szerinte most csak március 15-ig látnak előre. Arra, hogy lehet-e a nemzeti ünnepen nagygyűléseket tartani, Gulyás azt mondta: nagy tömegrendezvények, koncertek majd csak akkor lehetnek, ha az oltottság mértéke elérte a társadalmi immunitást. Március 1-től kapják meg postán a védettségi igazolványt azok, akiket már beoltottak, vagy akiknél egyéb okokból fennáll a védettség. Ezt követően fognak dönteni arról, hogy mire lesz jogosult az, aki rendelkezik a kártyával – tette hozzá cikkében a Telex.

FRISSEBB: Habár Gulyás Gergely a február 25-i kormányinfón még azt mondta, hogy a kormány március 15-ig hosszabbítja meg a korlátozásokat, végül március 16-ig rendelték el a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hatályát – írta az MTI a Magyar Közlöny alapján február 27-én este.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek