Járványhelyzet: Írország és Dánia szigorít, Hollandia enyhít

Az ír kormány kedden bejelentette, hogy a tervezettnél egy hónappal tovább, legalább április 5-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt január 6-án elrendelt zárlatot, mindazonáltal fokozatosan megnyitják az általános és középiskolákat - adja hírül az MTI.

Dublin belvárosaForrás: NurPhoto/Artur Widak

Micheál Martin miniszterelnök a lépést azzal indokolta, hogy továbbra is túlságosan nagy a naponta feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma, a legtöbbjüknél pedig a vírus fertőzőbb, brit variánsa mutatható ki.

Az ír miniszterelnök szerint a kormány április 5-én felülvizsgálja a helyzetet, és adott esetben részletes tervet mutat be az enyhítésre vonatkozóan, amely szakértők szerint akár május elejéig is elhúzódhat.
Írországban hétfőtől újra kinyitottak az iskolák az általános iskola első és második osztályos, illetve a középiskola utolsó évfolyamos diákjai számára, a többi osztály tanulói március 8. és április 12. között, négy fázisban térnek vissza az iskolapadokba.

Április 5-ig zárva maradnak a nem nélkülözhetetlen tevékenységet folytató üzletek és az építési területek, a vendéglők csak elvitelre adhatnak ételt. Ezenkívül továbbra is tilos a külföldre utazás alapos indok nélkül, a rendelkezés megszegőit 2000 eurós pénzbüntetéssel sújtják, és 14 napra karanténba kell vonulniuk azoknak, akik bizonyos országokból térnek vissza Írországba. A csaknem ötmilliós lakosú országban eddig 216 300 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 4181 halálesetet jegyeztek fel.

Mindeközben a kontinens másik felén fekvő Görögországban magasra ugrott a fertőzöttek száma, dacára annak, hogy szigorúbb korlátozásokat vezettek be. A keddi adatok szerint 2147 újabb fertőzöttet regisztráltak, miközben ez a szám két héttel ezelőtt 1526 volt. Szakértők szerint várható volt növekedés, de nem ilyen nagy mértékű. Az új fertőzöttek csaknem felét a fővárosban, Athénban és vonzáskörzetében regisztrálták, ahol négymillió ember él.

Dánia megszigorította a járványügyi korlátozásokat

A dán parlament nagy többséggel fogadott el kedden egy új járványügyi törvényt, amely tág teret ad a parlamentnek abban, hogy milyen szigorú korlátozásokat vezessenek be a koronavírus ellen. A jövő hétfőn életbe lépő törvény olyan módosításokat vált fel, amelyeket még tavaly márciusban hoztak. Ez utóbbiak alapján rendelték el a most érvényben lévő kijárási korlátozásokat az országban február végéig.

A jogszabály nagyobb hatalmat ad a parlamentnek, mint amellyel eddig rendelkezett. Az egészségügyi miniszternek például minden egyes intézkedéshez előbb meg kell szereznie a parlament többségének támogatását. Kijárási korlátozásokat sem lehet bevezetni a törvényhozás jóváhagyása nélkül. Viszont a miniszter saját hatáskörben visszavonhat bizonyos, hatályban lévő előírásokat, illetve könnyíthet rajtuk.

Mette Frederiksen miniszterelnök szerdán jelenti be, hogy az új törvény alapján a kormány mennyiben akar változtatni március elején a járványügyi intézkedéseken. A német határon már megszigorították az ellenőrzést, mert jelentősen növekedett a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációival megbetegedettek száma az észak-német Flensburg városban. Dániában keddig 209 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 2344 volt.

A legkisebb határátkelő a dán-német határon, az észak-németországi FlensburgbanForrás: AFP/Axel Heimken

A holland kormány enyhítéseket jelentett be

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő kisebb mértékű enyhítéseket jelentett be kedd este a koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. A bejelentés szerint március 2-tól újranyithatnak az általános iskolák, továbbá a fodrász-, illetve masszázs-szalonok. A miniszterelnök azonban hangsúlyozta: amennyiben a járványmutatók jelentősen romlanak, az enyhítéseket hatályon kívül helyezik.

Mint mondta, noha a járvány harmadik hulláma elkerülhetetlenül elérte Hollandiát, egyes korlátozó intézkedéseken enyhíteni kell, mert a lezárások következményei súlyosan érintik mind a lakosságot, mind pedig az ország gazdaságát. Az este 9 órától reggel fél ötig tartó kijárási tilalom a kormány korábbi határozata értelmében március 15-ig érvényben marad. A január 23-án bevezetett rendelkezés tiltakozást, sőt tüntetéseket váltott ki, egy hágai bíróság annak azonnali feloldására szólított fel. Az elsőfokú ítéletet a holland kormány megfellebbezte, a bíróság másodfokon, pénteken hoz írásbeli határozatot arról, hogy hatályon kívül kell-e helyezni a korlátozó intézkedést.

Hollandiában december közepe óta szigorú lezárások vannak érvényben, a kereskedelmi és vendéglátó egységek zárva tartanak. A mintegy 17 millió lakosú országban, az elmúlt héten, napi átlagban mintegy 4300 új fertőzöttet azonosítottak, 19 százalékkal többet, mint az azt megelőző hét napban. Hét százalékkal növekedett a járvány következtében elhunytak száma is, naponta átlagosan 94 ember vesztette életét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek