Oroszországban emberre terjedt át az új madárinfluenza

Hét ember kapta el az A(H5N8) típusú új madárinfluenzát Dél-Oroszországban. Mint Anna Popova tisztifőorvos elmondta, ez volt az első bizonyított eset, hogy az A(H5N8) emberre terjedt át. A vírus genetikai anyagát a Roszpotrebnadzorhoz (fogyasztóvédelmi felügyelethez) tartozó novoszibirszki Vektor Központ mutatta ki egy olyan baromfitelep alkalmazottjainál, ahol 2020 decemberében madárinfluenzát észleltek - derül ki az MTI híréből.

A kép illusztrációForrás: manfredrichter/pixabay.com

Az orosz tisztifőorvos szerint az orosz hatóságok azonnal és rövid időn belül minden szükséges intézkedést megtettek az emberek és állatok védelmében és annak érdekében, hogy a kockázatot a minimumra csökkentsék, így a kialakult helyzet nem fajult tovább. A betegség klinikai lefolyása mind a hét fertőzött esetében gyors és könnyű volt, szervezetükben a Vektor szakértői felfedezték az immunválasz jegyeit.

Noha az A(H5N8) átlépte a fajok közötti határt, Popova szerint az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték. A tisztifőorvos úgy vélekedett, hogy a Vektor felfedezése figyelmezteti a világ tudósait és hatóságait arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés elhárítására és megelőzésre.

Az esetről szóló információkat Oroszország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátotta és a Vektor a nemzetközi GISAID adatbázisban közzétette az A(H5N8) genomszintű vírus-szekvenálásának adatait, azokkal a mutációkkal együtt, amelyek képessé tették a fajok közötti határ átlépésére. Egy másik, a H5N1 kódjelű madárinfluenza-vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is át tud terjedni.

Ezek is érdekelhetnek