A koronavírus újabb változatát azonosították Nagy-Britanniában

Tudósok a koronavírus egy újabb változatát azonosították az Egyesült Királyságban, melynek több, agasztó mutációja is lehet. A B.1.525-ként jelölt variáns hasonlónak tűnik a dél-afrikai változathoz. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói eddig 33 esetet találtak a decembertől kezdve vett mintákban - adja hírül a bbc.com.

MaidstoneForrás: AFP/Ben Stansall

Ugyanakkor ezt a változatot más országokban is megfigyelték, többek között Dániában, Nigériában és az Egyesült Államokban. A brit szakértők jelenleg is tanulmányozzák a vírust, hogy megtudják, pontosan mekkora és milyen kockázatot jelent, egyelőre még nem tudni, hogy ez is felkerül-e a vírus különös aggodalomra okot adó változatainak listájára, és hogy van-e szükség tömeges tesztelésre miatta.

Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem professzora és kormányzati tanácsadó azt mondta, hogy a B.1.525-ön belül "szignifikáns mutációk" vannak, amelyek már több, új változatban is megtalálhatók. Mint hozzátette, "ez részben megnyugtató, mert így megjósolhatjuk, milyen hatásuk várható." Az E484K nevű mutáció, amely szintén megtalálható a brazil és a dél-afrikai változatokban, például az immunrednszer védekezőmechanizmusainak támadásáért lehet felelős.

Más mutációk inkább a korábban felfedezett, kenti mutációhoz hasonlítanak, amely a szakértők szerint fertőzőbb, mint a járványt elindító koronavírus eredeti változata. Aggodalomra ad okot, hogy a vírus úgy változik, hogy még könnyebben terjedhessen, és kikerülje a már rendelkezésre álló vakcinákat. Ezeket ugyanis a koronavírus korábbi verzióira tervezték, bár sok tudós úgy véli, hogy az új változatok ellen is hatásosak, ha nem is annyira, mint a korábbiak ellen. A Gupta professzor és munkatársai által végzett laboratóriumi tesztekből azonban az derül ki, hogy az E484K-hoz hasonló mutációk ellen nem biztos, hogy hatásosak az oltások. A kutatók már dolgoznak olyan új vakcinák kifejlesztésén, amelyek jobban védenek az új változatok ellen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek