Grúzia és Észtország karanténmentesen fogadja az oltott és a fertőzésen átesett utazókat

Most már a Covid-elleni védőoltás az új PCR-teszt, már ami a határátlépések feltételeit illeti. Először a  Seychelle-szigetcsoport szüntette meg a karanténkötelezettséget minden olyan utas számára, aki megkapta a Covid-19 elleni vakcinákat. Ezt követően Románia és Izland is így tett, most pedig Grúzia és Észtország csatlakozott a listához. Mindkét ország korábban kötelező karantént írt elő a beutazó nemzetközi utazók számára, februártól azonban már csak azt kell igazolni valakinek, hogy megkapta a COVID-19 vakcina második adagját is – írja cikkében a Matadornetwork.

ÉsztországForrás: Diego Delso/commons.wikimedia.org

Ugyanakkor Grúziában azon külföldi turistáknak, akik még nem rendelkeznek oltási igazolással, a határokon továbbra is fel kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebben készült PCR-tesztet, majd a belépést követő 3 nap múlva saját költségen egy újabbat. A grúz külügyminisztérium weboldala szerint csak az Egyesült Királyságból beutazókat kötelezik majd 12 napos karanténra. 

A Narikala erőd a grúziai TbiliszibenForrás: Alexxx / Wikipedia

Észtország is megszünteti a 10 napos karanténkötelezettséget azok számára, akik bizonyítani tudják az oltást, vagy azt, hogy az elmúlt félévben már felépültek a COVID-19-ből. Az ország kilenc globális beszállító oltását fogadja el, vagyis nem csak az Európai Unió által jóváhagyott három: BioNTech–Pfizer, Moderna és AstraZeneca-féle oltást. "Ennek egyetlen oka van: a kölcsönös szolidaritásra törekvés. Ha mi elfogadjuk a más országokban használt vakcinákat, akkor remélhetjük, hogy más országokban is elfogadják majd az általunk használt oltásokat "– fogalmazott  Hanna Sepp, az ország járványügyi szakértője az EER News-nak.

Forrás: Shutterstock
Döbbentse meg barátait: ugorjon ki hétvégére egyszer Grúziába!
Akár tervezheti ezt idei első utak egyikének, amint zöldet kap az utazás lámpája. Mert amikor programot tervezünk egy hosszú hétvégére, viszonylag ritkán hangzik el, hogy "Ugorjunk ki 3 napra Grúziába!". Pedig egy kolléganőnk kipróbálta, és kiderült, hogy nemcsak egy életre szóló élmény a kaukázusi ország, de még anyagilag is jobban kijött, mintha belföldön maradt volna. Kíváncsiak, hogy mi fért bele egyetlen hétvégéjébe? Olvassanak tovább erre!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek