Svédország hosszabbít, Anglia karanténhoteleket nyit, érkeznek a vakcinaútlevelek

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a svéd kormány meghosszabbítja a korlátozásokat, egyebek mellett tilos lesz alkoholt árusítani este nyolc óra után. Mint Stefan Löfven miniszterelnök közölte, "a koronavírushelyzet még mindig súlyos, és az új esetek számának csökkenése folytatódik ugyan, de lassuló ütemben" - derül ki az MTI híréből.

Utasok a stockholmi metróbanForrás: AFP/Jessica Gow

Johan Carlson, a Közegészségügyi Intézet vezetője figyelmeztetett arra, hogyha az emberek nem tartják be az ajánlásokat, az új vírustörzs a következő hónapokban hozzájárulhat a járvány harmadik hullámának kialakulásához. Löfven emellett azt is közölte, hogy a munkaadóknak - ahol lehetséges - továbbra is távmunkában kell foglalkoztatniuk az alkalmazottakat. A kormány több szigorítóintézkedésen is dolgozik, az egyik ilyen az üzletek, a tornatermek és az éttermek bezárása.

A 10,3 milliós lélekszámú országban mintegy 584 ezer ember fertőződött meg és 12 028-an haltak meg koronavírus miatt. Szombattól a Svédországba való belépéshez a külföldi utazóknak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk. Anders Tegnell, a Közegészségügyi Intézet fő járványügyi szakértője csütörtökön közölte, hogy mintegy 270 embert - nagyjából a lakosság 3 százalékát - oltották be az első adag koronavírus elleni védőoltással. Az első körben az idősotthonok lakói, illetve az otthonukban ápolt idősek, valamint az őket ápolók kapják meg a vakcinát.

Korábban a kormány bejelentette, hogy digitális koronavírus-útlevelet kíván kidolgozni, amelyet a nyáron alkalmaznának. Az igazolásnak meg kell felelnie a nemzetközi jognak és normáknak, és biztosítania kell a magánélet védelmét. A kormány tervei szerint az útlevelet június 1-én vezethetik be, az igazolást más országok kérhetik majd a konferenciákon, zenei fesztiválokon és sporteseményeken való részvétel feltételeként. A svéd hatóságok az igazolvány kidolgozásakor együttműködnek az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az Európai Unióval is.

A szomszédos Dánia szerdán jelentette be, hogy hasonló digitális koronavírus-útlevél bevezetését tervezi, és mint a 24.hu hírül adta, már Magyarország is dolgozik a digitális vakcinaigazolás bevezetésén. Az észt Guardtime által fejlesztett, VaccineGuard névre keresztelt oltási információs platform tesztelése, mely Észtrországban és Izlandon már lezárult, nálunk várhatóan február végéig tart majd, az igazolást QR-kód segítségével lehet majd megnézni okostelefonon, de papír alapon is elérhető lesz.

Nagy-Britannia karanténhoteleket létesít

A koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek - valamint azoknak a külföldieknek is, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek - február 15-től kell kijelölt szállodákban tölteniük a karantén tíz napját.

Emellett a brit kormány nemrégiben megtiltotta a turisták beutazását abból a 33 országból, amelyben az új koronavírus-variánsok fertőzési kockázatot jelentenek. Ezek közé tartozik a legtöbb dél-amerikai ország és Afrika déli államai, valamint - szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt - Portugália. A beutazási tilalomtól érintett országok listáját ezen a kormányzati honlapon lehet megtekinteni.

A hoteleket biztonsági őrök felügyelik majd arra, az érintettek kimehetnek a szabadba levegőzni vagy dohányozni, de a biztonsági őrök ilyenkor is kísérni fogják őket. A szállodai karanténra kötelezettek maguk kötelesek fizetni a szállásköltséget. Ennek fejében ugyanakkor napi három étkezésre is jogosultak lesznek; kívánság szerint meleg vagy hideg ételeket, illetve gyümölcsféléket, teát, kávét, ásványvizet szolgálnak fel nekik. Az érintett beutazókat a repülőtereken "fogják várni", és közvetlenül a kijelölt szálláshelyre viszik őket.

A kötelező szállodai karantén valószínűsíthető helyszínei között a legnagyobb repülőterek, köztük a Heathrow, a Gatwick, a London City, valamint Birmingham, Bristol, Manchester, Edinburgh, Glasgow és Aberdeen légikikötőinek szállodái is szerepelnek. A kormány arra számít, hogy naponta több mint ezer embernek kell majd szállodai férőhelyet biztosítani.

Radisson Edwardian Hotel Heathrow - illusztrációForrás: Jim Linwood/commons.wikimedia.org

A brit hatóságok az új koronavírus-variánsok terjedése miatt nemrégiben általánosságban is megszigorították a beutazási korlátozásokat: január vége óta átmenetileg minden országból megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét, emellett mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek