Így készüljön az oltásra - fontos tudnivalók

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján közétette a legfontosabb tudnivalókat, melyekre az oltás előtt érdemes figyelnünk.

A Pfizer-BioNTech-vakcinaForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Eszerint az oltóorvos (ha a háziorvos adja be az oltást, akkor ő) dönti el, hogy valaki be lehet-e oltani, figyelembe véve az illető egészségügyi állapotát, krónikus betegségeit, és azt, hogy milyen gyógyszereket szed. Mint írják, sok kérdés érkezik az NNK-hoz ezzel kapcsolatban, de a szervezet nem bírálja el az olthatóságot, az kizárólag az oltóorvos kompetenciája és feladata, amelyhez szükség esetén igénybe veheti más szakorvos segítségét.

Az oltáshoz az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve vigyük magunkkal a beleegyező nyilatkozatot. Az NNK azt tanácsolja, hogy az ember gondolja végig, van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése. Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.

Az oltásra vigye magával a személyazonosító iratokat, TAJ-kártyát, a védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően –  igyon, egyen. Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot. Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját, praktikus megoldás lehet a rövidujjas póló, rétegesen öltözve.

Felmerülhet kérdésként, hogy a védőoltás után este otthon szabad-e alkoholt fogyasztani. Mint írják, az alkoholizmus tönkreteszi a szervezetet és így a védőoltásra adott immunválaszt is, azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén ilyen káros hatást nem igazoltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek