Dánia is készül már a vakcina-útlevélre

Dánia olyan dokumentumon dolgozik, amelyet állampolgárai az oltásuk után kaphatnak meg, és egyfajta „oltási útlevélként" szolgálhat, ha olyan országokba utaznak, ahol kötelező az oltás a belépéshez - adja hírül a schengenvisainfo.com.

Koppenhága híres sétálóutcája, a Stroeget üresen áll a korlátozások miattForrás: AFP/Ritzau Scanpix/Emil Helms

Az országban eddig a lakosság körülbelül egy százaléka kapta meg a Pfizer / BioNTech vakcina két oltása közül legalább az elsőt. Nem kizárt, hogy Dánia is oltáshoz fogja kötni a területére történő belépést.

Michael Svane, a Dansk Industri Transport ipari igazgatója úgy véli, az oltási útlevél az a mód, mellyel a korlátozásokat magunk mögött hagyhatjuk. A dán fesztiválokat képviselő Dansk Live titkárságának vezetője, Esben Marcher úgy véli, a fesztiválok is hasznát veszik majd a vakcinának, mert ezek segíthetnek abban, hogy ne terjedjen a vírus a nyári rendezvényeken.

Ciprus volt az első uniós tagállam, amely bejelentette terveit, melyek szerint nem kell tesztelniük és karanténba menniük azoknak, akik 2021 márciusától beoltják magukat, majd más országok is csatlakoztak, köztük Görögország, amelynek miniszterelnöke, Kyriakos Mitsotakis az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek írt levelében sürgette az egységes COVID-19 oltási bizonyítvány bevezetését, amely megkönnyíti a tagállamok közötti utazást.

Eközben magáncégek olyan alkalmazások fejlesztésén dolgoznak, amelyek megkönnyítenék a beoltott utazók azonosítását. Egy svájci vállalat például kifejlesztette a CommonPass alkalmazást, amely az utasok egészségügyi adatait a repülőtéren beolvasható QR-kóddá alakítja. Az alkalmazást már több légitársaság, és a repülőterek nemzetközi ipari szervezete, az Airports Council International is teszteli.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek