Március 1-ig meghosszabbították a korlátozásokat

A Magyarországon november óta hatályban lévő korlátozásokat 2021. március 1-ig meghosszabbítják, és így a szabályok fenntartásához a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. "A korlátozó intézkedések enyhítése beoltottság hiányában rontana a járványhelyzeten, amelyet eddig sikerült kordában tartani" – fogalmazott Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, miközben hozzátette: Nyugat-Európában a hazainál szigorúbb szabályok vannak érvényben.

Továbbra is marad a házhozszállításForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében fogják felülvizsgálni. A kormány tájékoztatása szerint a fertőzöttek számától, valamint a lakosság beoltottságától teszik függővé az enyhítések bevezetését. Az oltás ütemét nagyban akadályoztatja az Európai Unióból érkező vakcinák rendkívül alacsony mennyisége, ezért a máshonnan érkező oltóanyagokra is szükség lesz a járványhelyzet megszüntetése érdekében. Európa le van maradva, a közös beszerzésektől nem várhatunk tömeges oltást, ezért mindent meg kell tenni, hogy a 70 százalékos átoltottságot elérjük, így a kormány másokkal is tárgyal – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette, pontosan látja, hogy melyek azok a területek, ahol a zárás nagyon komoly gondot okoz: ez a szolgáltató szektor, azon belül is a vendéglátás, ezért a magyar vendéglátók érdekképviseleti szerveivel való beszélgetést követően döntöttek arról, hogy a közigazgatási hivatalok közbenjárásával felgyorsítják a bértámogatások kifizetését. "Amikor lazítás lesz - és erre remélhetőleg már nem kell hosszú ideig várni -, először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni, ehhez azonban vakcina kell."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek