Bukarestben hétfőn kinyitottak az éttermek, mozik és színházak

  Romániában az a szabály, hogy ha egy településen 3/1000 lakos alá süllyed a koronavírusos megbetegedések száma, akkor ott megnyithatnak a vendéglátóhelyek zárt terei, a mozik, a színházak, a játéktermek. A hosszú hónapok óta negatív listát vezető Bukarest most 2,54/1000-re tornászta le magát, így hétfőtől enyhültek a szigorítások – olvasható a Turizmus.com cikkében.

  „Nem volt választási lehetőségünk, amennyiben a főváros katasztrófavédelmi bizottsága nem engedélyezi a lazítást, a vendéglősök, színházak, mozik bepereltek volna" – nyilatkozta hétfőn az RFI rádiónak Traian Berbeceanu, Bukarest prefektusa, a kormány helyi megbízottja.

  A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) minden nap 13 órakor, megyékre lebontva is nyilvánosságra hozza a napi megbetegedések, tesztek, halálos áldozatok számát és a megyék fertőzöttségi arányát. A megyei katasztrófavédelmi bizottságok pedig hetente, kéthetente üléseznek, és közlik településekre lebontva a megbetegedési rátát. Így fordulhat elő, hogy egy vidéki városban a vendéglátóhelyek zárva vannak, míg a szomszédos falu kocsmája nyitva tart. Ugyanakkor a hétfői bukaresti nyitás sem teljes:

  a vendéglátóhelyek fedett részein a helyeknek csupán 30 százaléka foglalható el, ugyanez vonatkozik a mozikra, színházakra, játéktermekre is.

  Forrás: joyfull / Shutterstock

  A romániai HoReCa-lobbi hónapok óta óriási nyomást gyakorol a kormányra, "nem véletlen, hogy a tavaszi, nyár eleji teljes bezárást követően kiharcolták ezt a 3/1000 rátát, elkerülve az egykaptafás országos rendelkezést, és ezzel a totális iparági katasztrófát. Nekik köszönhető, hogy decemberben a kormány szemet hunyt a sípályák és a hozzájuk tartozó szálláshelyek megnyitása fölött: a kabinet hivatalosan nem engedélyezte, de nem is tiltotta" – fogalmaz a lap szerzője.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek