Szlovákiában ismét meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Szlovákiában ismét - ezúttal 40 nappal - meghosszabbították az október elsején bevezetett veszélyhelyzet érvényességét - adja hírül az MTI. A veszélyhelyzet december 29-én járt volna le, így azonban mindezek az intézkedések továbbra is hatályban maradnak, az eredeti tervek szerint legalább január 10-ig.

Selmecbánya - illusztrációForrás: 833211/pixabay.com

A járvány által leginkább sújtott francia megyékben két órával korábban kezdődik a kijárási tilalom

A koronavírus-járvány miatti éjszakai kijárási tilalom két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni január 2-tól a leginkább fertőzött franciaországi régiókban. Az érintett régiók az ország keleti részén található Grand-Est és Bourgogne-Franche-Comté, a Lyon központú Auvergne-Rhone-Alpes és a déli Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Ez az ország területének egyötödét jelenti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismételten meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150. "A karantén lehetőségét kizárjuk, nem akarunk jelenleg lezárást, sem országosan, sem helyi szinteken" - hangsúlyozta Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A kormány mellett működő tudományos tanács keddi jelentése szerint nem kizárt, hogy az év végi ünnepek után, januárban a járvány ismét elszabadul. "Jóllehet a 2020 októberben meghozott járványügyi korlátozásoknak (éjszakai kijárási tilalom, majd karantén) köszönhetően jelentősen csökkent a SARSCoV-2 vírus terjedése, december eleje óta nem figyelhető meg javulás a járványügyi helyzetben, és enyhe romlás is érzékelhető" - olvasható a tanulmányban.

"Ebben a helyzetben, miután december 15-én az általános karantént este 8 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom váltotta fel, lehetséges, hogy az év végével nőni fog a fertőzések száma, elsősorban a családi és baráti ünnepek megtartása miatt" - írta a tudományos tanács.

Emmanuel Macron francia államfő kedden összehívta a védelmi tanács ülését, amely a szakemberek és a kormány illetékesei értékelték a karácsonyi ünnepek utáni járványhelyzetet, és megvizsgálták, hogy szükségesek-e újabb korlátozások. Az eredeti elképzelések szerint a kulturális intézmények január 7-én, a vendéglátóhelyek pedig 20-án nyitnának ki újra, de mint az egészségügyi miniszter elmondta, elképzelhetetlennek tűnik, hogy a jelenlegi helyzetben feloldják a korlátozásokat január 7-én.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a téli szünet után január 4-én az iskolások visszatérhetnek a tantermekbe, és a középiskolákban is folytatódik az oktatás, de decemberhez hasonlóan a tantermekben egyszerre csak a diákok fele lehet jelen.

A tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt hét napban a napi fertőzéses esetszám átlagosan 12 ezer volt, ami elmarad a kormány által még a karantén előtt kitűzött ötezertől. Az elmúlt 24 órában 11 395 új estet tártak fel, de a pozitív tesztek aránya már csak 2,8 százalék. Az elmúlt hét napban több mint hárommillióan teszteltették magukat a családi találkozók előtt, illetve után, amire még nem volt példa.

Kórházban 24 776 fertőzöttet ápolnak, közülük 2675-en vannak súlyos állapotban, mindkét szám stagnál, de a hatóságok lassú emelkedésre számítanak. Az intenzív osztályok ágyainak felén fekszenek koronavírusos fertőzöttek, de a keleti régiókban nyolcvanszázalékos az arány.

A járvány kezdete óta 63 109-en vesztették életüket Franciaországban, az elmúlt 24 órában 364-en.
Az augusztusban kezdődött második hullámban már többen vesztették életüket, mint tavasszal, amikor harmincezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe, de a fertőzöttek elhalálozási aránya a felére esett vissza. Ennek elsődleges oka az a járványügyi szakemberek szerint, hogy a betegség súlyosabb formáit jobban tudják kezelni.

Az éjszakai PárizsForrás: Hans Lucas via AFP/Xosé Bouzas

A francia belügyminiszter a tömegközlekedés leállítását is javasolja szilveszter este

Gérald Darmanin francia belügyminiszter azt kérte a prefektusoktól, hogy a nem engedélyezett gyülekezések és a városi erőszak elleni fellépést tekintsék elsődlegesnek szilveszter éjszaka, amikor is 100 ezer rendőrt és csendőrt mozgósít a tárca a kijárási tilalom betartatására. A tárcavezető a tömegközlekedés teljes vagy részleges leállításának lehetőségének vizsgálatát is javasolta.

Gérald Darmanin azt kérte a prefektusoktól, hogy a rendőri ellenőrzés a kijárási tilalom este 8 órai életbe lépésétől legyen "látható", és a rendőri erőket a városközpontokba és a rendbontások szempontjából érzékeny külvárosi negyedekbe összpontosítsák. "Prioritást élvez a következő napokban a tiltott gyülekezések és a városi erőszak elleni küzdelem" - olvasható a körlevélben.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy "rendkívüli módon 100 ezer rendőrt és csendőrt" mozgósítanak szilveszter éjszaka a gyülekezési és a kijárási tilalom betartatására, a tárcavezető pedig a prefektusokat utasította, hogy rendeletben tiltsák meg szilveszter napján az éghető anyagok és az alkohol árusítását.
Gérald Darmanin azt kérte a rendőröktől, hogy fokozottan ellenőrizzék a tűzijáték-árusítókat, illetve indítványozzák az ügyészeknél a megfelelő igazoltatások engedélyezését, a gépkocsik átkutatását annak érdekében, hogy senki ne szállíthasson vagy tarthasson magánál olyan veszélyes eszközt, amelyet a belbiztonsági erők ellen használhatna fel.

A miniszter az építkezések biztosítását is elrendelte, valamint megkérte a prefektusokat, hogy vizsgálják meg, lehetséges-e részlegesen vagy teljesen leállítani a tömegközlekedési eszközöket december 31-én este 8 órakor.

Az elmúlt hetekben egyre gyakoribb tiltott vadpartikat illetően az az utasítás, hogy a lehető leghamarabb fel kell lépni, amint egy ilyen jellegű gyülekezésről bejelentés érkezik. A résztvevők megbüntetésén kívül a szervezők azonosítása az elsődleges - írta a miniszter. Az ünnepek alkalmából évtizedek óta megszokott autófelgyújtásokkal kapcsolatban a tárcavezető azt kérte, hogy a rendőrség ne közölje helyi szinteken az adatokat annak érdekében, hogy ne alakuljon ki versengés különböző csoportok között. Tavaly szilveszter éjjel 1450 gépkocsit gyújtottak fel országszerte, ami 13 százalékkal több volt, mint 2018 utolsó napján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek