Szerbia elejét veszi a szilveszteri buliknak, Brazíliában bezárnak a strandok

Szerbia korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását szilveszter éjjel, hogy megakadályozza a bulik szervezését - adja hírül az MTI. A szerb válságstáb döntése szerint december 31-én és január 1-jén 20 óra helyett csak 18 óráig tarthatnak nyitva a kávézók és az éttermek, míg az élelmiszerboltok és a bevásárlóközpontok este nyolc óráig nyitva lehetnek.

Belgrád utcái üresekForrás: Anadolu Agency via AFP/Milos Miskov

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 2559-cel 328 619-re, Koszovóban 181-gyel 50 801-re, Észak-Macedóniában 83-mal 81 804-re, Montenegróban 275-tel 46 969-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 220-szal 109 907-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 43-mal 3073-ra, Koszovóban nyolccal 1317-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 2456-ra, Montenegróban kilenccel 675-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 3895-re nőtt.

Lezárják a riói strandokat szilveszter éjjel

A lezárás harminc kilométer hosszú riói partszakaszt érint Leme és Pontal üdülőhelyek között. A városi hatóságok már korábban bejelentették, hogy lezárják a híres Copacabana strandot, amely hagyományosan a riói szilveszteri mulatságok központi helyszíne.

Az újévi mulatság minden évben turisták sokaságát vonzza a városba, de a járvány miatt az idén a nagy ünneplés elmarad. A hatóságok betiltották a tűzijátékokat, és nem lesznek hatalmas tömegeket megmozgató koncertek sem a copacabanai partszakaszon.

Brazíliában, a legnagyobb latin-amerikai országban február végén regisztrálták az első koronavírus-fertőzést, és most az Egyesült Államok és India után a második helyen áll a világban a fertőzöttek számát illetőn. Több mint 7,5 millió fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálos áldozatok számát tekintve pedig csak az Egyesült Államok áll előtte. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a kétszázmilliós Brazíliában 191 570 ember halt már bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A Copacabana - illusztrációForrás: bisonlux/flickr/commons.wikimedia.org

Indonézia megtiltja a beutazást külföldieknek

Elsősorban a koronavírus újabb és fertőzőbb, Nagy-Britanniában azonosított változatának terjedését szeretnék megakadályozni, a tilalom január 1. és 14. között lesz érvényben. A délkelet-ázsiai szigetországba csakis indonéziai állampolgárok és legalább miniszteri ranggal rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett.

Külföldi állampolgárok csütörtökig beléphetnek Indonézia területére, de csak legfeljebb kétnapos negatív koronavírusteszt bemutatásával. Az érkezést követően a külföldi állampolgároknak újabb tesztet kell csináltatniuk, s negatív eredmény esetén ötnapos kötelező karantén vár rájuk. A külföldieknek a karantén végén újabb tesztet kell csináltatniuk, s negatív eredmény esetén folytathatják útjukat. Ugyanez az eljárás vonatkozik az országba érkező indonéziai állampolgárokra.
Indonéziában legutóbb 5854 újabb, koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 215 halálesetet jelentettek. Az országban eddig 719 219 ember fertőződött meg igazoltan a vírussal, és 21 452 ember halt meg a fertőzés következtében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek