Szeptemberig lehet érvényben a svédek rendkívüli törvénye

A svéd parlament a karácsonyi szünet után egy koronavírus-válságról szóló törvényjavaslatot vitat meg, és várhatóan már január 4-én már meg is szavazzák az új szabályozást. Mint Lena Hallengren, svéd egészségügyi miniszter elmondta, ha elfogadják az új törvényt, mely új jogkörökkel ruházza fel a kormányt, akkor az január 10-től szeptemberig lesz érvényben - adja hírül a themayor.eu.

Séta karácsonyi fények között a stockholmi Kungstradgarden parkbanForrás: Anadolu Agency via AFP/Narciso Contreras

Svédország eddig a kötelező érvényű korlátozások helyett az egészségügyi ajánlások megközelítését alkalmazta a járvány kezelésében, azonban a halálesetek számát tekintve jelentősen megelőzte skandináv szomszédait: 8279 halálesetet regisztráltak a járvány kezdete óta, az intenzív osztályok kapacitásuk végéhez közelednek. Ennek hatására az ország december közepén szigorított az intézkedéseken, eszerint az éttermekben maximum négyen ülhetnek egy asztalnál, és kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen.

Az új törvény lehetővé teszi a kormánynak, hogy szigorúbb intézkedéseket hozzon és gyorsabban döntsön, és csak két héttel a tervezett intézkedés előtt tájékoztassa szándékáról a parlamentet, illetve szükség esetén átruházza a döntés jogát a helyi hatóságokra többek között a bevásárlóközpontok, éttermek, bárok és edzőtermek látogatottságának korlátozásával vagy bezárásával kapcsolatban, a pénzbírság kiszabását illetően, a házibuli-rendezés és a gyülekezés engedélyezésével kapcsolatban, illetve a tömegközlekedés használatának korlátozását illetően.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek