Elmaradnak a remélt enyhítések Ausztriában, Katalóniában megnyitnak a sípályák

Az osztrák kormány péntek este döntött a karácsonyi és szilveszteri ünnepek járványügyi szabályairól. Ezek szerint marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták - derül ki az MTI híréből.

Ausztriában december elején nyitottak újra a bevásárlóközpontokForrás: Anadolu Agency via AFP/Askin Kiyagan

Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. "Minél kisebb körben ünnepelünk idén, annál jobb" - fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár.

December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. Ez azt jelenti, hogy idén Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri partik, melyek a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra nézve.

Ezen túlmenően a frekventált helyeken szabadtéren is maszkot kell majd viselni. Hogy ez a rendelkezés mely közterületekre lesz kötelező érvényű, arról a tartományok saját hatáskörben dönthetnek. A munkahelyeken is kötelező lesz a maszkviselés ott, ahol a kellő védőtávolság nem biztosítható.

A jelenleg folyó tömeges tesztelések második körét január elejére jelentette be a kormányfő. A célzott szűréseket pedig kiterjesztik: ezentúl minden olyan területen, ahol közeli érintkezés léphet fel az emberek között, kétheti rendszerességgel, kötelező érvénnyel tesztelik majd a dolgozókat. A pedagógusokon túlmenően ebbe a csoportba tartoznak például a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök is.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2900 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 315 489 esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe pénteken 126-an haltak bele, az elhunytak száma így már 4289-re emelkedett.

Katalóniában hétfőtől megnyitják a sípályákat

December 14-től megnyitják a sípályákat az észak-spanyolországi Katalóniában, de korlátozzák az eladható síbérletek számát, hogy elkerülhessék a nagyobb embertömegeket. Elméletileg csak a katalán lakosok használhatják a sípályákat, mert az ország más részeiből a koronavírus járványa nyomán bevezetett korlátozások miatt tilos beutazni. Ugyanakkor ellenőrzések csak szórványosan vannak. A nagyobb síközpontok, mint Baqueira-Beret és Masella akár a szomszédos Franciaországból is vonzhatnának turistákat. Franciaországban leghamarább január 7-én nyithatják meg a sípályákat a járványügyi helyzet miatt.

A katalóniai Port Ainé sípályaForrás: Jordiferrer/commons.wikimedia.org

Svájcban sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint az első hullám idején

Az alpesi ország kevés fertőzöttel, karantén nélkül vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, a második hullámban azonban több mint százan halnak meg naponta a fertőzés következtében. "Kétszer annyi az új fertőzések száma, mint Németországban" - hívta fel a figyelmet Simonetta Sommaruga elnök, amikor ismertette a meghozott korlátozó intézkedéseket, amelyek jóval enyhébbek, mint amilyeneket több európai országban elfogadtak.

"Válságos a helyzetünk, a járvány exponenciálisan terjed, a kórházak a teljesítőképességük határának közelében járnak" - mondta az államfő. A fertőzöttségi ráta az egyik legmagasabb Európában, miközben soha nem volt ilyen rossz az egészségügyi helyzet. Naponta mintegy ötezer új beteget jelentenek, míg az első hullámban csak néhány százan fertőződtek meg, az elvégzett tesztek között a pozitív esetek aránya nagyon magas.

A kormány pénteken elfogadott korlátozó intézkedései értelmében az éttermek és bárok december 12. és január 22. között csak este hét óráig tarthatnak nyitva. A kedvezőbb járványügyi helyzetben lévő kantonokban - így jelenleg a francia svájci kantonokban - a nyitva tartás 23 óráig meghosszabbítható - közölte Alain Berset egészségügy-miniszter.

Az üzletek, a piacok, a múzeumok és könyvtárak, valamint a sportlétesítmények is kötelesek este héttől zárva tartani. Az istentiszteletek kivételével tilos a gyülekezés, a sport- és kulturális rendezvényeken egyszerre öt fő vehet részt. A kormány nem szigorított a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon, így továbbra is tíz ember - közöttük gyermekek - vehetnek részt a családi rendezvényeken. A síközpontokat nem zárják be, de Alain Berset pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a külföldieket, hogy ne utazzanak síelni Svájcba.

Svájcban a járvány kezdete óta 368 695 igazolt fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 5824, ebből az elmúlt héten 28 580-an fertőződtek meg és 643-an haltak meg a a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Forrás: Julius Silver/pixabay.com

Nagy-Britanniában rövidül a karantén

A minisztérium pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai a karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről döntöttek. A módosítás hétfőn lép érvénybe. A kutatók a tudományos bizonyítékok tanulmányozása nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az elkülönítésben kötelezően eltöltött idő biztonsággal csökkenthető a jelenlegi 14 napról tíz napra.

Ez azokra vonatkozik, akiket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege értesít, hogy a velük szorosabb kapcsolatban állók közül valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett, illetve azokra, akik a kormány által járványügyi szempontból nem biztonságosnak minősített országból utaznak be Nagy-Britanniába. Ezek közé tartozik Magyarország is, amelyet a brit kormány szeptemberben levett a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Mégsem nyithatnak ki a kulturális intézmények Franciaországban

Hideg zuhanyként érte a francia kulturális életet, hogy az általános karantén jövő keddi feloldása ellenére a kulturális intézmények még legalább három hétig nem nyithatnak meg. A halasztás oka, hogy bár Franciaországban folytatódik a járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.

Az általános karantén kedden véget ér, az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de a kormány csütörtöki döntése értelmében a tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok, turistalátványosságok, állatparkok, szórakoztatóközpontok) kedden még nem nyithatnak ki, hanem leghamarabb három hét múlva.

A televíziókban és rádiókban médiában megszólaló producerek, igazgatók és művészek elítélték a szerintük kulturális eseményekkel szembeni "kettős mércét", miután november 28. óta minden üzlet, így a bevásárlóközpontok is kinyithattak.

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg 5 ezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, miután a pénteken kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2884-en voltak intenzív osztályon az előző napi 2949-hez képest. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi 5 ezer volt az átlag.

Az elmúlt 24 órában 13 406 új estet tártak fel az előző napi 13 750 és a szerdai 14 595 után, az elhunytak száma pedig 306-tal 57 767-re emelkedett. A pozitív tesztek aránya a tetőzéskor mért több mint 20 százalékról viszont 6,3 százalékra csökkent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek