Olaszország új járványintézkedéseket hozott az ünnepekre

  Giuseppe Conte olasz miniszterelenök a köztelevízióban egyenesben sugárzott tájékoztatójában azt mondta, hogy hiába kezdett el lefele ívelni a járványgörbe, a novembertől bevezetett korlátozásokat nem oldják fel az ünnepek alatt sem, hogy megakadályozzák a betegség esetleges újabb hullámát - adja hírül az MTI.

  Porta Venezia, MilanoForrás: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti

  "Az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt" - jelentette ki a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem szabhatják meg, hányan üljenek az ünnepi asztalhoz, de "nyomatékosan tanácsolhatják" a népes családi találkozók elkerülését.

  Kijelentette, hogy a járványadatok alapján december közepe után az összes tartomány sárga színű, vagyis alacsonyan járványveszélyes térségnek számíthat. Ennek ellenére december 21. és vízkereszt ünnepe, január 6. között az egész országban tilos lesz az egyik tartományból a másikba utazni, kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges. A tilalom érvényes a más régiókban található telkekre, nyaralókba, rokonok otthonába történő utazásra is.

  December 25-én és 26-án, valamint január elsején a városok, települések közötti mozgás is tiltott.
  Nem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat, amely továbbra is este tíz órától hajnali ötig tart. December 31. éjszaka a tilalom reggel 7 óráig lesz érvényes. December 21. és január 6. között nem indulhatnak tengerjáró hajók olaszországi kikötőkből, és nem is érkezhetnek oda, emellett január 6-ig zárva maradnak a sípályák.

  Engedménynek számít ugyanakkor, hogy december 4. és január 6. között az üzletek nyitva tartását este kilenc óráig meghosszabbítják. A kereskedelmi központok viszont december 4. és január 15. között az ünnepnapokon és az ünnepnapokat megelőző napokon zárva tartanak. Giuseppe Conte emlékeztetett a kormány kezdeményezésére, miszerint a december 31-ig bankkártyával vásárló olaszok költségeik tíz százalékát visszakapják, de legfeljebb 150 euró értékig.

  Az enyhébben járványveszélyes sárga térségekben a presszók és az éttermek reggel öttől este hat óráig tarthatnak nyitva asztalonként legfeljebb négy vendéggel, ennél többen csak akkor foglalhatnak helyet, ha ugyanabban a háztartásban élnek. A közepesen járványveszélyes narancssárga és a kiemelten veszélyes vörös tartományokban a presszók és az éttermek reggel öttől este tízig kizárólag elvitelre dolgozhatnak.

  A szállodák egész Olaszországban megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy szilveszter este és éjszaka lezárják konyhájukat, és az év utolsó napján nem rendezhetnek semmilyen találkozót, ünneplést. A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldről hazatérő olaszokra is vonatkozik, például azokra, akik szomszédos országokba mennek át síelni az ünnepek alatt.

  Ami az oktatást illeti, az iskolák - az olaszországi téli szünet utáni első naptól - január 7-től visszaállnak a tantermi tanításra az eddig digitálisan tanuló 14 évnél idősebb diákok esetében is. Giuseppe Conte bejelentése szerint a gimnáziumoknak és a szakközépiskoláknak a tanulók legalább 75 százaléka számára biztosítani kell a tantermi oktatást.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!