Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe, Angliában feloldják a zárlatot

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, Horvátországban ráadásul minden eddiginél több beteg hunyt el az elmúlt egy napban - adja hírül az MTI.

ZágrábForrás: Anadolu Agency via AFP/Stipe Majic

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 1292-tel 77 106-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 55 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1490-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1299-an vannak kórházban, közülük 210-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban már több mint egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A kormány csütörtökön ütemtervet dolgoz ki a korlátozások enyhítésére. Ebben számbeli kritériumokat határoz meg a napi új esetek, valamint a kórházban és az intenzív osztályokon kezelt betegek számára vonatkozóan. Ennek függvényében határoz majd a lazításokról, vagy az intézkedések meghosszabbításról.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2900 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 131 342-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 75 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1861-re emelkedett. Kórházban 2351 beteget ápolnak, közülük 245-an vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Keddtől a kormány szigorított a határátlépési feltételeken is. Néhány kivétellel, csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba.

Megszavazta a londoni alsóház a zárlat feloldását és az új készenléti rendszer bevezetését

A döntés nyomán szerdán nulla órától új, háromfokozatú készenléti rendszer lép életbe, de Anglia nagy része a két legmagasabb készültségi szint hatálya alá kerül. A háromfokozatú angliai készenléti rendszerben alacsony fokozat nincs, a legalacsonyabb, egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján.

A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik. Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.

A sávos rendszeren belül szerdától a második, vagyis magas készültségi szint hatálya alá kerül Anglia legnagyobb része a tízmilliós Londonnal együtt. Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében viszont a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe.

A legalacsonyabb, egyes - vagyis közepes - készültségi szint csak három országrészben, a délnyugat-angliai Cornwall megyében, a cornwalli partoktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Scilly-szigeteken és a dél-angliai partok közelében lévő Wight-szigeten lesz érvényes. Mindez azt jelenti, hogy szerdától 55 millió angliai lakos - a teljes lakosság 99 százaléka - a magas vagy a nagyon magas készültségi szint hatálya alá kerül.

A legenyhébb fokozatú járványkészültségi szintre besorolt térségekben élőktől is azt kéri a brit kormány, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak. Emellett szabadtéren és zárt terekben, így a lakásokban is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat huzamosabb ideig egymás társaságában, a vendéglátóhelyek 23 óráig tarthatnak nyitva, de étel- és italrendelést helyszíni felszolgálásra csak 22 óráig vehetnek fel.

Warringtonban készülnek a karácsonyraForrás: AFP/Oli Scarff

A második készenléti szint érvénye alá tartozó országrészekben a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket és szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat együtt. A puboknak és a bároknak zárva kell tartaniuk - hacsak nem üzemelnek étteremként is -, más vendéglátóhelyek pedig csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt.

A legmagasabb, harmadik készenléti szintű térségekben a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek zárva kell tartaniuk, csakúgy, mint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést. A kormány kéthetente felülvizsgálja az egyes országrészek készenléti besorolását.

Franciaországban feloldják a korlátozásokat

Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak, és a kormány engedélyezte a vallási szertartások megtartását is, de továbbra is az otthoni munkavégzés a kötelező, és jóllehet az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom továbbra is érvényben van, egy előre kitöltött igazolással naponta három órára 20 kilométeres körzetben már mindenki elhagyhatja az otthonát.

A járványügyi korlátozásokat három lépcsőben tervezik feloldani. A következő lazítás december 15-én a színházak, a mozik és a múzeumok újranyitása lesz, december 16-tól ismét látogatható a párizsi Eiffel-torony. 15-től már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom, a vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek viszont leghamarabb január 20-tól fogadhatnak vendégeket.

Az egészségügyi tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 8083 új estet tártak fel a hatóságok a hétfői 4005 után. A múlt héten még napi 11 ezer volt az átlag. Kórházban 27 611 fertőzöttet ápolnak, számuk 618-cal csökkent hétfő óta. Intenzív osztályon 3594-en vannak. A pozitív tesztek aránya 10,8 százalék. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 365-tel 53 506-ra emelkedett.

Cassagne, falu a franciaországi Haute Garonne megyébenForrás: Hans Lucas via AFP/Lilian Cazabet

Lettország egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot

Lettország egy hónappal meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotot, és további korlátozó intézkedéseket is bevezetnek a járvány lassítása érdekében. Az új rendelkezés értélmében csütörtöktől a saját otthonán kívül mindenki köteles maszkot hordani. A boltok és a bevásárlóközpontok - az élelmiszert és az alapvető fontosságú szükségleti cikkeket árusító üzletek kivételével - hétvégenként és munkaszüneti napokon zárva maradnak, a kiskereskedőknek pedig ügyelniük kell arra, hogy ne alakuljon ki torlódás az üzlethelyiségekben. December 7-től minden iskolának át kell állnia a digitális oktatásra, ez alól kivételt csak az alsós osztályok jelentenek.

Az 1,9 milliós Lettországban szeptember óta robbanásszerűen nő a fertőzöttek aránya. A rigai kormány november elején rendelte el a rendkívüli állapotot, amely december 6-án járna le, de az új rendelkezés értelmében január 11-ig tart. Lettországban a járvány kezdete óta összesen körülbelül 18 ezer fertőzést regisztráltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek