Hollandiában enyhítettek, Törökországban részleges kijárási korlátozás jön

A holland kormány, a járványügyi helyzet javulása miatt, enyhített néhány, a koronavírus terjedését lassító intézkedésen. A döntés alapján szerdától újra kinyithatnak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok - adja hírül az MTI.

Amszterdam utcáiForrás: NurPhoto via AFP/Romy Arroyo Fernandez

A rendelet értelmében a beltéri helyiségekkel rendelkező közterületeken legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre. További enyhítéseket jelentettek be a kötelező karantén időtartamával kapcsolatban is, amely tíz nap helyett öt napra rövidül. A döntés szerint a háztartások egy helyett már akár három embert is fogadhatnak. A légzőszerveket eltakaró maszk viselése azonban december elsejétől kötelező lesz a belső terekben.

"Az új fertőzések száma továbbra is magas, de a tendencia csökkenő, ami jó jel" - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján. Az országban az egészségügyi közszolgálat keddi statisztikai adatai szerint 14 százalékkal, az előző héten pedig 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Kedden 4302 új esetet rögzítettek, míg a járványban 86-an haltak meg, ami 15 százalékos visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest.

A szomszédos Belgiumban is lassul a vírus terjedése. A legfrissebb adatok szerint az országban 41 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, kedden 5000 alatt regisztráltak új eseteket.
A 11,5 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta több mint félmillióan fertőződtek meg. A járványhoz köthető halálesetek száma közelít a 15 ezerhez.

Törökország részleges hétvégi kijárási korlátozást vezet be

Az országban a hétvégéken különböző idősávokban kijárási korlátozást vezetnek be a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében. Az intézkedés értelmében az emberek szombaton és vasárnap délelőtt 10, valamint este 20 óra között tartózkodhatnak közterületen.

A bevásárlóközpontok, az élelmiszerboltok, az éttermek, a fodrászatok, és a hasonló szolgáltatások csak délelőtt 10 és este 20 óra között tarthatnak nyitva. Az éttermek és a kávézók kizárólag elvitelre vehetnek fel rendelést. A török vezetés a két héttel ezelőtti tanácskozásán még arról határozott, hogy a nyilvános helyeknek este 22 órakor kell bezárnia. A mozik nem üzemelnek tovább, és az év végéig zárva maradnak. Az iskolai oktatás az év végéig online formában folytatódik, a sportrendezvényeket továbbra is közönség nélkül kell megtartani.

Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok egyéb szigorú korlátozás mellett egész hétvégére kiterjedő kijárási tilalmak voltak érvényben. Bár a járványgörbe az elmúlt másfél hónapban ismét felfelé ível, Ankara az őszi hullám során eddig nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok. Szeptember elejéhez képest a hivatalos török járványadatok ugyan nagyjából csak kétszeres értékeket mutatnak, a tüneteket mutató fertőzéses betegek száma az utóbbi egy hétben 2693-ról 3819-re, a haláleseteké pedig 86-ról 103-ra ugrott.

A török belügyminisztérium múlt héten betiltotta a dohányzást az ország forgalmasabb közterületein. A tárca előzőleg több tartományban a 65 évnél idősebbek mozgását is korlátozta, akik már csak 10 és 16 óra között mozdulhatnak ki otthonukból. A szigorítás főként a legnépesebb városokra, így Isztambulra, Ankarára, Izmirre, Bursára és Konyára vonatkozik. A tilalmat a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra is kiterjesztik.

IsztanbulForrás: NurPhoto via AFP/Diego Cupolo

Franciaországban már a karantén feloldására készülnek

Az országban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 2 milliót, a szakemberek szerint ugyanakkor a járvány visszahúzódása megkezdődött, miután a kórházakban a napi betegfelvételek száma már nem emelkedik. Az elnöki hivatal közben jelezte, hogy a jövő hét közepén ismerteti az általános karantén fokozatos feloldásának feltételeit és menetrendjét.

Az már eldőlt, hogy a sportrendezvényekre január közepe előtt nem térhetnek vissza a nézők, a fiatalok ugyanakkor decembertől újra járhatnak edzésekre. Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár bejelentette: azt kérte az állami vasúttársaságtól, az SNCF-től, hogy december közepe és január 4. között 100 százalékos kapacitással indítsák a vonatokat. Az év végi ünnepek idejére minden megváltott menetjegy díjmentesen bármikor visszaváltható.

Egyre nagyobb a nyomás a kormányon azért, hogy engedélyezze a kiskereskedelem újraindulását is. Jean Castex miniszterelnök nem zárta ki, hogy már jövő héten megnyissanak a boltok, de a jelenlegi hivatalos kormányálláspont szerint ez leghamarabb december 1-én lesz lehetséges.

Olaszországban április eleje óta az elmúlt huszonnégy órában volt a legtöbb halott

Egy nap alatt 731 beteg halt meg Olaszországban az egészségügyi tárca hétfő esti adatai szerint, ami a legmagasabbnak számít április 3. óta. Ezzel egy időben a kiemelten járványveszélyes, vörös zónába tartozó Lombardia a korlátozások enyhítését sürgette.

A halottak száma Olaszországban elérte a 46 464-t. Egy nap alatt valamivel több mint 32 ezer új beteget szűrtek a korábbi több mint 27 ezerhez képest, de majdnem ötvenezerrel több tesztelés elvégzésével. A járványgörbe továbbra is stabil, az utóbbi egy hétben nem ugrott jelentősen felfelé, az intenzív osztályra kerülő betegek száma azonban napról napra emelkedik, és huszonnégy óra alatt elérte a százhúszat. Jelenleg 3612 beteg van lélegeztető-gépen, több mint 33 ezer beteget kezelnek kórházban, az aktív fertőzöttek száma pedig megközelíti a 734 ezret.

A Róma környéki Lazio tartományban megugrott az egy nap alatt intenzívre került betegek száma: országosan egy nap alatt 120 beteget kapcsoltak lélegeztető-gépre, ennek egynegyedét Lazióban.
A tavasz óta gócpontnak számító, tíz millió lakosú Lombardiában az egy nap alatt szűrt betegek száma továbbra is nyolcezer felett volt, és 202-en haltak meg. A tartományban az aktív betegek száma túllépte a 156 ezret, intenzíven 894-en vannak. A régióban a kórházak telítettsége meghaladta a hetven százalékot. A kormányzó Attilio Fontana mégis azt sürgette, hogy Lombardiát jövő héttől már ne kiemelten veszélyes, vagyis vörös zónának nyilvánítsák, hanem sorolják közepesen veszélyes, narancssárga kategóriába. Ugyanezt szorgalmazta a jelenleg vörös osztályozású Piemont régió is. A két szint közötti különbséget többek között a vendéglátás és kereskedelem kevésbé szigorú zárása jelenti.

Iskolások tiltakoznak az iskolabezárások ellen TorinóbanForrás: AFP/Miguel Medina

Ezzel szemben Abruzzo tartomány szerdától vörös övezetnek nyilvánította magát. A déli Puglia orvosszövetsége szintén a régió lezárását szorgalmazta, miután adataik szerint a több mint négy milliós tartományban a teszteléseken minden negyedik személy pozitívnak bizonyul.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) előrejelzései szerint a most zajló járványhullám tetőzése a jövő héten várható. Mint hozzátették, ezzel egy időben az eddig nyárias időjárás is véget ér jelentős hőmérsékletcsökkenéssel, ami az influenzaszezon kezdetét jelentheti. Az orvosszövetségek adatai szerint február vége óta mintegy kétszáz orvos halt meg a betegség következtében, és húszezerre emelkedett a megbetegedett egészségügyi dolgozók száma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek