Svédország szigorít, a Who vizsgálja a koronavírus olaszországi megjelenését

A svéd kormány hétfőn közölte, hogy a jövő héttől tilos az országban nyolc főt meghaladó nyilvános összejöveteleket tartani. Ez a második tilalmi intézkedés amelyet a svéd hatóságok kevesebb mint egy hét alatt bejelentettek, miután nemrég közölték, hogy tilos az alkoholvásárlás este 10 órától, a bárok, éttermeknek és éjszakai kluboknak pedig este fél 11-kor be kell zárniuk - derül ki az MTI híréből.

Metróállomás StockholmbanForrás: AFP/Amir Nabizadeh

Stefan Löfven svéd miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy kevésbé tartották be az ajánlásokat, ami szerinte "érthető" a járvány hosszú időtartama miatt, mindazonáltal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy gyorsan cselekedjenek a fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében, és a "modern időkben példátlannak számító" intézkedést hozzanak.

A járvány által leginkább sújtott skandináv országnak számító Svédország intézkedései eddig lazábbak voltak szomszédainál, itt viszonylag kevés korlátozást vezettek be, inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezték a hangsúlyt. Az elmúlt két hétben azonban jelentősen növekedett a fertőzések száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra átlagosan 511,9 újabb esetet regisztráltak, kétszer annyit mint Dániában, és többet mint Hollandiában és Nagy-Britanniában. Svédországban eddig több mint 180 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 6189 halálesetet jegyeztek fel.

A WHO vizsgálja a koronavírus olaszországi megjelenését

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, amely szerint az új koronavírus már múlt év szeptemberében jelent volt Olaszországban. A milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal című tudományos folyóiratában tették közzé olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus antitestek alakultak ki. Olaszországban az első igazolt Covid-19-beteget február 21-én a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

A kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között 959, tüdőrákszűrésbe bevont egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket. A Sienai Egyetem szakemberei további antitest vizsgálatokat végeztek ugyanezen kutatás keretében és megállapították, hogy négy résztvevő esetében a pozitív antitest eredmények 2019 október első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg - közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője a Reuters brit hírügynökséggel.

A fő eredmény az, hogy tünetmentes emberek nemcsak pozitívnak bizonyultak a szerológiai tesztek után, de szervezetükben a vírust megölni képes antitestek termelődtek" - magyarázta Apolone. Ez azt jelenti, hogy az új koronavírus a lakosság körében hosszú ideje és alacsony halálozási aránnyal terjedhet - tette hozzá. A WHO hétfőn közölte, kapcsolatba lép a tanulmány szerzőivel, hogy megvitassák és további vizsgálatoknak vessék alá a rendelkezésre álló mintákat és igazolják az eredményeket.

Olasz kutatók tavasszal 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtötték szennyvízmintákat vizsgálva az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban, az orvosok már márciusban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, és számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot.

Turisták RómábanForrás: NurPhoto via AFP/Riccardo Fabi

Olaszországban a korlátozások ellenére nőtt a teszteken szűrt fertőzöttek aránya

Eközben a szigorú korlátozások ellenére az országban nőtt a teszteken szűrt fertőzöttek aránya. Az egy nap alatt végzett vírustesztek csaknem 18 százaléka mutatott ki fertőzést, ami az utóbbi hetekben országosan a legmagasabbnak számít az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint. Abruzzo tartomány szerdától vörös zónának nyilvánította magát. A kormányzó bejelentése szerint az 1,3 millió lakosú tartomány a kiemelten járványveszélyes térségek közé kerül át. Eddig közepesen veszélyes, narancssárga osztályba tartozott. A vörös kategóriába való átlépés azt jelenti, hogy a tartomány külső határainak lezárásán, valamint a régión belüli mozgás szigorú korlátozásán túl, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Az általános iskolákat viszont nem zárják be.

A több mint 560 ezer lakosú Basilicata szintén magától akarta kihirdetni a narancsból a vörös zónába való átlépést, de a kormány ezt még nem tartja indokoltnak. Korábban az autonóm Alto Adige nyilvánította magát vörös térségnek anélkül, hogy erről a római kormány rendelkezett volna.
Vörös térségbe tartozik már Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano megyéje, Calabria, Campania, Toszkána.

A hétvégén beérkezett térségi adatok szerint egy nap alatt 27 354 új beteget szűrtek a korábbi majdnem 34 ezerhez képest, de több mint negyvenezerrel kevesebb teszteléssel. Az elvégzett tesztek és a szűrt betegek aránya azonban elérte a 17,9 százalékot, ami a legmagasabbnak számít az utóbbi hetekben. A teszteléseken szűrt fertőzöttek aránya Umbriában a legmagasabb, ahol megközelítette a 38 százalékot. A legtöbb lakosú, tízmilliós Lombardiában az arány majdnem 23 százalékra ugrott. Egy nap alatt 504 beteg veszítette életét a korábbi 546 után. A halottak száma elérte a 45 733-at. Az aktív betegek száma megközelíti a 800 ezret, kórházban több mint 32 ezer beteg van, intenzív osztályon 3492-en.

Országosan a kórházak intenzív osztályainak telítettsége elérte a 34 százalékot. Korábban az egészségügyi hatóságok a harminc százalékos küszöb túllépését jelölték meg a kórházak terheltsége kritikus szintjeként. Az október eleje óta fokozatosan bevezetett szigorítások egyelőre december 3-ig vannak érvényben.

Veneto tartományban ötezer, otthon elvégezhető PCR-tesztcsomagot osztottak szét a házi orvosi hálózaton keresztül. A kormányzó Luca Zaia közösségi oldalán be is mutatta önmagán, miként kell mintát venni. Zaia hangoztatta, a tesztelések segíthetnek abban, hogy a még alacsonyan veszélyes, sárga színű tartomány ne kerüljön narancssárga vagy vörös zónába.

Római életképForrás: NurPhoto via AFP/Riccardo Fabi

Tovább lassul a fertőzés terjedése Spanyolországban

Tovább lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Spanyolországban, a százezer lakosra vetített esetszám 470-re csökkent a pénteki 498-ról. Az elmúlt 24 órában 3321 új fertőzöttet igazoltak a tesztek. A regisztrált esetszám több mint 38 ezerrel emelkedett a legutóbbi, pénteki adatösszesítés óta. A koronavírust a járvány kezdete óta 1,49 millió embernél mutatták ki Spanyolországban.

A fertőzöttség mértéke eltérő az ország tartományaiban: legmagasabb arányban még mindig az észak-afrikai Ceuta autonóm városban fordul elő, ahol százezer emberből jelenleg 872-en fertőzöttek. Pénteken ez a szám 996 volt. Továbbra is a Kanári-szigeteken a legkevesebb a koronavírusos eset: százezerből 80-an.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban hangsúlyozta: egyelőre nem mérséklődött a kórházban kezeltek, illetve az intenzív terápiára szorulók száma. Mint mondta, egy pácienst átlagosan 20 napig kezelnek intenzív osztályon, tehát az egészségügyi ellátásban késleltetve mutatkozik majd meg a fertőzésszám csökkenése. Jelenleg több mint 20 ezer fertőzött kap kezelést egészségügyi intézményben és több mint háromezren vannak intenzív osztályon. A kórházi ellátás 16,5, az intenzív ellátás 32,8 százalékán kezelnek Covid-betegeket. Az elmúlt egy hétben 1082 páciens hunyt el a fertőzés következtében, a járvány kezdete óta 41253 ember veszítette életét.

A kihalt AlhambraForrás: NurPhoto via AFP/Álex Cámara

Spanyolországban október 25-e óta szükségállapot van érvényben, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze. A 17 spanyolországi tartomány és a két észak-afrikai autonóm spanyol város saját területén egyénileg határozza meg a védekezés szintjét, valamint a szükséges korlátozásokat. Például van, ahol zárva tartanak a vendéglátóhelyek, míg máshol csak a teraszokon lehet vendégeket fogadni. Akad olyan régió, ahol alapos indokkal lehet a városok között közlekedni, és van, ahol a tartományból való ki- és belépést korlátozták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek