Montenegróban kijárási tilalom jön, Hollandiában újra növekszik a fertőzöttek száma

Montenegróban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és 5 óra között, egyelőre december elsejéig. A vendéglátóhelyek és az üzletek csak 20 óráig tarthatnak nyitva, betiltják a gyülekezést, valamint a tervek szerint a településközi hétvégi tömegközlekedést is - adja hírül az MTI.

Podgorica utcái kiürültekForrás: Anadolu Agency via AFP/Milos Vujovic

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 3449-cel 77 214-re, Koszovóban 963-mal 27 851-re, Észak-Macedóniában 1064-gyel 44 915-re, Montenegróban 601-gyel 26 109-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1332-vel 69 612-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizenhéttel 972-re, Koszovóban tizenhárommal 798-ra, Észak-Macedóniában huszonöttel 1263-ra, Montenegróban tizenhárommal 377-re, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvennyolccal 1806-ra nőtt.

Hollandiában ismét növekszik az új fertőzöttek száma

Hollandiában, erőteljes csökkenés után három napja ismét növekszik a koronavírus-járványhoz köthető új fertőzöttek száma. A legfrissebb statisztikák szerint 8 százalékkal több embernek lett pozitív a vírustesztje, mint a hét elején, azonban 30 százalékkal kevesebbnek az elmúlt hét adataihoz képest.

Az elmúlt hét napban több mint 26 500 új esetet azonosítottak, a vírus melegágya továbbra is a három nagyváros, Amszterdam, Rotterdam és Hága. A héten naponta átlagosan 68-an veszették életüket a járvány okozta betegségben, 15 százalékkal többen, mint egy hete.

A holland egészségügyi szakértők szerint a halálesetek alakulása nagyrészben függ attól, hogy a vírus milyen mértékben terjed az idősotthonokban. A koronavírus az ország 680 időseket ellátó intézményében jelent meg az előző két héten, míg az első hullám idején összesen 828-ban.

A szakemberek azt is megerősítették, hogy a tavasztól nyárig terjedő járványidőszakban körülbelül 10 ezer ember eshetett áldozatul a koronavírusnak, azonban közülük csak hatezer tesztje volt pozitív. A 17,5 millió lakost számláló országban eddig hivatalosan 8375-en haltak meg a járvány okozta betegségben.

Amszterdamban már felkerültek a karácsonyi dekorációk a bevásárló utcákraForrás: AFP/Ramon Van Flymen

Franciaországban csökkenőben a napi esetszám

Franciaországban valamivel 5 ezer alatt stabilizálódott a koronavírus-fertőzés súlyos betegeinek száma, a napi esetszám pedig már csökkenőben van: az elmúlt 24 órában 23 794 új esetet tártak fel a hatóságok az egy héttel ezelőtti több mint 60 ezerhez képes. Az elhunytak száma csütörtök óta 467-tel 43 892-re emelkedett az előző napi 472 és a szerdai 329 után.

Kórházban pénteken 32 676 beteget ápoltak az előző napi 32 654-hez képest, ami megfelel a tavaszi hullám tetőzési szintjének: április 14-én 32 292-en voltak a francia kórházakban. A súlyos betegek száma azonban ezúttal kevesebb, mint az első hullámban, amikor is a tetőzéskor 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. Pénteken viszont 4887 beteg feküdt intenzív osztályon, ami hárommal több, mint csütörtökön. Ennek oka, hogy a fertőzötteket hamarabb kiszűrik, az ellátás minősége javult, így rövidebb időre kerülnek az emberek kórházba, s kevesebben vesztik életüket.

Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, de megközelítőleg ugyanennyien gyógyultan hagyták el a kórházakat. A pozitív tesztek aránya 17,7 százalék volt pénteken. A legmagasabb arány a hónap elején meghaladta a 20 százalékot, de a karantén két héttel ezelőtti kihirdetése óta az adat fokozatosan csökken. A járvány második hullámának tetőzését a következő napokban várják a szakemberek.

A strasbourgi egyetemi kórházban orvosok újabb csoportját képzik ki az intenzív ellátásraForrás: AFP/Frederick Florin

Spanyolországban lassul a fertőzés terjedésének üteme

Spanyolországban napok óta lassul a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, péntekre ötszáz alá csökkent a százezer lakosra vetített esetszám, jelenleg százezer emberből átlagosan 498-en fertőzöttek az országban. Az egyes térségek között jelentős eltérések mutatkoznak: az észak-afrikai Ceuta autonóm városban ez a szám 996, míg a Kanári-szigeteken 82.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a héten többször is elmondta: a tendencia alakulása reménykeltő, de továbbra is szükséges fenntartani az óvintézkedéseket - az éjszakai kijárási tilalmat, a közlekedési, nyitvatartási és létszám korlátozásokat - mivel a fertőzöttség még mindig nagyon magas. A járványügy vezető szerint október utolsó hetén tetőzhetett a mostani fertőzéshullám.

Az elmúlt 24 órában több mint 8700 új fertőzöttet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 21 ezerrel emelkedett. Az járvány kezdete óta kiszűrt fertőzöttek száma már csaknem eléri az 1,5 milliót. Egy hét alatt több mint 1300 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, a regisztrált halálos áldozatok száma 40769.

Kórházi kezelésére jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti. Intenzív terápiára több mint háromezer páciensnek van szüksége, ezeken az osztályokon átlagosan 32 százalékos a COVID-betegek aránya. A tartományok többségében azonban az átlagot meghaladó a leterheltség.

Sétálók egy madridi parkbanForrás: Anadolu Agency via AFP/Burak Akbulut

Olaszországban a napi esetszám túllépte a 40 ezret

Campania és Toszkána tartományt is járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették egész napos kijárási tilalom elrendelésével, miközben az egy nap alatt szűrt betegek száma meghaladta a negyvenezret az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint Olaszországban.

A kiemelten járványveszélyes tartományok száma nyolcra emelkedett, miután Campania és Toszkána régiót is a vörös színű fokozatba sorolták. A korlátozások vasárnaptól lépnek életbe. Jelenleg ebbe a veszélyességi kategóriába tartozik Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano és térsége, valamint Calabria.

Campania és Toszkána eddig sárga, vagyis kevéssé veszélyes térségnek számított. A vörös zónába való átlépés azt jelenti, hogy a tartományok külső határát lezárják, és a régió városai között is csak munkavégzés, iskolába járás vagy más nyomós indok miatt lehet közlekedni. Az éjszakai kijárási tilalom mellett napközben is csak engedéllyel lehet utcára menni, leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet is.

Közepesen veszélyes, narancssárga fokozatot kapott Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia és Marche tartomány. Ide tartozik már Abruzzo, Basilicata, Liguria, Umbria, Puglia és Szicília is. A narancssárga térségekbe is csak engedéllyel lehet belépni. Kevésbé veszélyes, sárga színű térség maradt Lazio, Veneto, Molise, Trentino és Szardínia.

Egy nap alatt 40 902 új beteget szűrték a 24 órával korábbi majdnem 38 ezer után. Február óta ez a legmagasabb napi esetszám. Több mint 255 ezer tesztelést végeztek, húszezerrel többet mint egy nappal korábban. Kórházban mintegy 31 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3230-an vannak. Az aktív betegek száma megközelítette a 700 ezret. Egy nap alatt 550 beteg halt meg, a korábbi 636 után. A halottak száma 44 139-re emelkedett.

A vendéglátósok a korlátozó intézkedések ellen tiltakoznak a római PantheonnálForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini

A sárga övezetbe tartozó Rómában a hétvégén lezárják a belváros sétálóutcáit, ahol előző szombat-vasárnap, a bezárt üzletek ellenére, hatalmas tömeg hömpölygött. A városközpont metrómegállóit is lezárják, és egyes utcákba csak korlátozott számban engednek be sétálókat. Rómában a Pantheon előtti téren ismét a vendéglátósok tartottak kormányellenes demonstrációt, köztük voltak azok az étteremtulajdonosok, akik Firenzéből gyalog tették meg az utat a fővárosig a korlátozásokkal szembeni tiltakozásuk jeleként. Nápolyban a piacokon dolgozók tüntettek a városközpontban "a gazdagok megadóztatását" szorgalmazva. Az egymilliós délolasz városban tábori járványkórházak felállításán dolgoznak, és aneszteziológusokat keresnek akár külföldről is.

Újabb korlátozásokat sürgetnek az orvosok Törökországban

A koronavírus terjedését lassító további intézkedések bevezetését, többek között a bevásárlóközpontok és az iskolák bezárását kérte a török kormánytól az isztambuli orvosi kamara elnöke. Osman Kücükosmanoglu arra figyelmeztetett, hogy Isztambulban már most a teljes kapacitását kihasználva működik számos egészségügyi intézmény, és az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek.

A májusban a Covid-19-betegek fogadására Isztambulban kijelölt két, egyenként ezerágyas kórház megtelt. A török metropoliszban működő nagyjából 70 közkórházban ezért újabb és újabb ágyakat szabadítanak föl az újonnan érkező koronavírus-fertőzötteknek.

A török egészségügyi miniszter azt közölte, hogy az országban jelenleg az intenzív ágyak 70 százaléka foglalt. A dpa hírügynökség által idézett orvosok szerint ez valószínűleg azt jelenti, hogy az állami kórházak intenzív osztályai lényegében megteltek, és már a magánintézmények kapacitásait is igénybe kell venni. Az isztambuli orvosi kamara elnöke szerint ideje lenne ismét kijárási korlátozásokat bevezetni Törökország nagy részén.

Áprilisban és májusban hétvégi kijárási tilalom és szigorú utazási korlátozások voltak érvényben Törökországban. Ezeket június elején megszüntették. Jelenleg kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése nyilvános helyeken, továbbá az éttermek és a bárok csak este tíz óráig tarthatnak nyitva. Emellett további korlátozások vonatkoznak a 65 éven felüliekre. A 83 millió lakosú Törökországban a hivatalos adatok szerint nem egészen 408 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig.

Ankara utcáin - Törökország szeptemberben tette kötelezővé a nyilvános helyeken a maszkviseléstForrás: AFP/Adem Altan

WHO aggodalmát fejezte ki a tunéziai járványhelyzet miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggodalmát fejezte ki a koronavírus terjedésének tunéziai mértéke miatt. Az észak-afrikai arab országban meredeken megnőtt a koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetek, illetve és kórházban kezeltek száma. A növekvő számok miatt a tunéziai kormány újabban szigorított a közösségi életre vonatkozó korlátozásokon, és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az egész országban.

A WHO szerint a 11,5 millió lakosú országban az elmúlt három nap során 1400-1600 újabb, igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A tesztelési kapacitás mindazonáltal korlátozott, és számos kórház hetek óta teljesítőképességét megközelítő vagy meghaladó mértékben működik. Ezenkívül tunéziaiak millióit fenyegeti állásának elvesztése a felújított korlátozások miatt az országot alapvetően sújtó gazdasági válság közepette, amelyet tovább súlyosbított a világjárvány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek