Új intézkedés: Mától a köztereken is kötelező maszkot viselni

A miniszterelnök hétfői bejelentése után újabb szigorításról beszélt kedden este az M1-nek adott interjújában, ebben jelentette be, hogy éjféltől a közterületeken is kell maszkot hordani.

Esély, hogy kitart az egészségügyi rendszer: 50-50%

"A fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat" – fogalmazott a miniszterelnök, utalva arra, hogy "laboratóriumnak" Ausztriát tekinti, mindig az osztrák helyzetet nézi, majd hozzátette, hogy Európában Magyarországnak, Ausztriának és Németországnak van a legtöbb kórházi ágya, és Magyarországnak van a legtöbb lélegeztetőkészüléke. Ugyanakkor közölte, ahogy fut fel a járvány, a tudósok, elemzők véleménye szerint

50 százalék az esélye, hogy a mostani orvos-, ápoló- és betegmozgatószámmal képesek kezelni a helyzetet, ami túl nagy kockázat, ezért meg kellett hozni a korlátozásokat. Hozzátette: a védőeszközök szinte korlátlanul rendelkezésre állnak, az orvosok, ápolók pedig kiválóak, de a számuk véges, és ők is "emberből vannak". Ezért medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állítanak, mert kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimális esetben szükséges. Arról is beszélt, hogy ha az emberek nem lettek volna fegyelmezettek, Magyarország hamarabb jutott volna el a kijárási tilalom időpontjához.

Forrás: Christo Anestev / Pixabay

A maszkviselés

A maszkviselésről azt mondta, hogy ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot, akkor az elegendő ahhoz, hogy a vírust minimum lelassítsuk, vagy meg is fékezzük, azonban ez lassan kevés lesz. "Jó, hogy hordják az emberek a maszkot, de ez már nem elég" – fogalmazott, majd kiemelte, hogy a kötelező maszkhasználatot a közterületeken is előírják szerda nulla órától. A miniszterelnöki interjú után a kormány a Facebook-oldalán közölte, hogy a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületein lesz kötelező a maszk. 

A közterület kijelölése a polgármesterek feladata lesz, de sportolás közben és a parkokban továbbra sem kötelező a maszk.

Maszkviselés vidéken

A parkok, zöldterületek kivételével több vidéki nagyváros teljes területére kötelezővé tették a maszkviselést a koronavírus-járvány terjedése miatt, így döntött a polgármester Sopronban, Kecskeméten és Szegeden is. Székesfehérváron főként a történelmi belvárosra érvényes a rendelkezés. A főváros vezetése még egyeztet a kerületekkel – olvasható az MTI hírei között.

A vakcina-kérdés

A kormányfő beszélt a vakcináról is, mint mondta, az belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. December végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina. A miniszterelnök szerint ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az "asztalon tartani". 

A hétfőn bejelentett korlátozó intézkedések azóta a Magyar Közlönyben is megjelentek, ezek részleteit tartalmazó kormányrendeletekről itt lehet olvasni.

Adatok

A szerda délelőtt elérhető legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 101 beteg halt meg, így az elhunytak száma 2697 főre emelkedett, 28 808-an pedig már meggyógyultak. Ugyanakkor 3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 91 358 fő, jelenleg 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek