A veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönt a parlament

Az Országgyűlés ma rendkívüli ülést tart, amelyen a képviselők a kormány által tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntenek. A napirendi javaslat alapján az ülés délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztésről tárgyalnak és határoznak.

A kép illusztrációForrás: Zigres/shutterstock.com

Mint Orbán Viktor miniszterelnök közölte, ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be arra az esetre, ha az Országgyűlés megadja a kabinetnek a rendkívüli felhatalmazást. Ezek között említette egyebek között az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat, a digitális oktatás bevezetését nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalmát, az éttermek bezárását és a meccsek zárt kapussá tételét.

Andalúziában korlátozzák a nem létfontosságú szolgáltatásokat is

A dél-spanyolországi Andalúziában hétfő éjféltől újabb járványügyi megszorítások lépnek életbe: növelik az éjszakai kijárási tilalom időszakát, az egyetemi oktatás online folytatódik, a nem létfontosságú szolgáltatások pedig délután 18 óra után nem vehetők igénybe.

A térségben a fertőzöttség meghaladja az országos átlagot, százezer emberből 576 igazoltan elkapta a koronavírust. Legalább két hétig érvényben marad a régió lezárása is, csak igazolással lehet be- és kilépni területéről, azon belül pedig bevezetik az egyes városok és települések közötti közlekedési korlátozást is.

Granada megyében a kiugró, a tartományi átlag dupláját meghaladó esetszám miatt még szigorúbb intézkedéseket rendetek el: teljesen leáll minden nem létfontosságú szolgáltatás, így például a vendéglátás. Zavartalanul működhetnek viszont az élelmiszer boltok, a gyógyszertárak, az optikák, a telekommunikációs üzletet és egészségügyi szolgáltatók is.

Spanyolország 17 tartományából hatban zárták be eddig vendéglátóegységeket, két régióban pedig csak a teraszok működhetnek, és szinte mindenhol érvényben van valamilyen létszám- és nyitvatartási korlátozás a vendéglátásban. A hétvégén több városban is tüntetéseken hívták fel a figyelmet a szektor szorult helyzetére és a növekvő munkanélküliség veszélyére. Baszkföldön közvetlen anyagi támogatást, adókedvezményeket és a bérleti díjak csökkentését követelték az utcára vonult tüntetők. A megmozdulások békésen zajlottak, de a navarrai Pamplonában a tüntetés után kapucnis fiatalok csoportja okozott rendbontást. Köveket dobáltak a rendőrök felé, megrongálták több bank bejáratát és kukákból emeltek barikádokat az utcákon. Barcelonában tiltakozók festékkel töltött léggömbökkel vették célba a katalán kormányzati palotát.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint péntek óta több mint 52 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és az elmúlt 24 órában 4441 új esetet igazoltak a szűrővizsgálatok.
A fertőzés egy hét alatt több mint ezer halálos áldozatot követelt, a vírus felbukkanása óta 39 345 ember hunyt el. Növekszik a kórházi ellátásra szorulók száma is, már több mint 21 ezer pácienst kezelnek egészségügyi intézményben, intenzív terápiát mintegy háromezren kapnak.
A kórházak telítettsége Covid-betegekkel átlagosan 17 százalékos, míg az intenzív osztályoké 32 százalékos. Utóbbi azonban a tartományok közül Aragónban, La Riojában és az észak-afrikai Melilla autonóm városban meghaladja az 50 százalékot.

Olaszországban újabb tartományok járványveszélyességi fokozatát emelik meg

További öt régióban - Abruzzo, Umbria, Liguria, Basilicata és Toszkána - megemelik a járványveszély fokozatát szerdától. Az érintett térségek eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyfokozatú zónának számítottak a kormány péntektől bevezetett osztályozása szerint. A szigorítással narancssárga övezetnek, vagyis közepesen veszélyesnek nyilvánítják őket, a korábban ugyanebbe a fokozatba sorolt Pugliával és Szicíliával együtt.

A narancssárga tartományokba kizárólag nyomós indokkal lehet belépni, vagy onnan távozni. Engedéllyel lehet a tartományokon belül is mozogni, például egyik városból a másikba eljutni. Az országos éjszakai kijárási tilalom mellett a narancssárga övezetben napközben is csak indokolt esetben engedélyezett a közlekedés, leállítják a vendéglátást, valamint korlátozzák a kereskedelem nyitvatartását is.

Ezzel egy időben vörös zónává léptették elő az autonóm Bolzano térségét. A legmagasabb fokozatú régiók között Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Calabria és Alto Adige szerepel. A sárga Campania tartomány veszélyességi szintjének esetleges emeléséről kedden határoznak.

Az orvosok országos szövetségének elnöke, Filippo Anelli korábbi felhívását ismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól. "Ez az egyetlen megoldás" - mondta. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztető-gépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel is emelkedhet.

Egy nap alatt 25 271 új beteget szűrtek, az elvégzett tesztelések száma azonban valamivel több mint 147 ezer volt a korábbi majdnem 200 ezerhez képest. A betegek közül 356-an haltak meg, így a halottak száma elérte a 41 750-et. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja az 573 ezret, a betegek átlagéletkora 46 év. Februártól több mint 960 ezren betegedtek meg, az utolsó hónapban 510 ezren.

A román kormányfő vírusterjesztőknek nevezte a bulizó fiatalokat

Hétfő este lép hatályba a koronavírus-járvány megfékezése reményében elrendelt kijárási tilalom, amellyel a Ludovic Orban kormányfő által "vírusterjesztőknek" nevezett bulizó fiatalok összejöveteleit próbálják meggátolni. A miniszterelnök kifejtette: más európai országok tapasztalatai is azt igazolják, hogy a járvány terjedésében fontos szerepet játszanak a csoportosan szórakozó tizenévesek, akik többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzést, de átadják a vírust szüleiknek, nagyszüleiknek, akiknél már súlyos következményekkel járhat a betegség.

Romániában hétfőtől országszerte az internetre költöztették az oktatást, kötelezővé vált a védőmaszk viselése a lakáson kívül mindenütt, este 21 óra után pedig az üzletek nem tarthatnak nyitva a benzinkutak, gyógyszertárak és házhozszállítással foglalkozó vállalkozások kivételével.

Elrendelték a zárt térben működő vásárok és zöldségpiacok bezárását is, ez ellen azonban lázonganak a kistermelők és kereskedők, akik azzal vádolják a kormányt, hogy az importtermékeket forgalmazó multinacionális cégek malmára hajtja a vizet, és tönkreteszi a hazai termelőket. A miniszterelnök a korlátozást azzal indokolta, hogy a járványügyi védekezés szempontjából a vásárcsarnokokban sokkal rosszabb a helyzet, mint a korszerű szellőztető berendezéssel és fizetési eszközökkel felszerelt áruházakban.

A konfliktus megoldására a helyi hatóságok több helyütt kompromisszumos megoldást kerestek: a vásárcsarnokok oldalfalainak megnyitásával, vagy az árusok ideiglenes sátortetők alá költöztetésével próbálják lehetővé tenni, hogy a hazai termelők nyílt piacokon értékesíthessék termékeiket.
A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 130 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában, ezzel meghaladta a nyolcezret a járvány romániai áldozatainak száma. Jelenleg több mint 92 ezer aktív fertőzöttről tudnak az országban, közülük csaknem 12 700-at kezelnek kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig 1076-ra emelkedett. Romániában jelenleg mintegy 1250 ágy a Covid-kórházak intenzív osztályainak teljes kapacitása.

Észak-Macedónia betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket

Az észak-macedón kormány keddtől betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket az országban, ahol a gyülekezési tilalom eddig csak 21 órától volt érvényben, most viszont egész napra vonatkozik.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 1318-cal 64 065-re, Koszovóban 637-tel 24 792-re, Észak-Macedóniában 515-tel 40 288-ra, Montenegróban 803-mal 23 608-ra, Bosznia-Hercegovinában 997-tel 63 407-re, Szlovéniában 464-gyel 45 624-re, Horvátországban pedig 1529-cel 68 776-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizeneggyel 901-re, Koszovóban tizenhárommal 768-ra, Észak-Macedóniában hússzal 1156-ra, Montenegróban öttel 342-re, Bosznia-Hercegovinában hetvenhárommal 1581-re, Szlovéniában 19-cel 569-re, Horvátországban pedig 42-vel 836-ra nőtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek