Magyarországon meghosszabbították a határzárat, más országok is tovább szigorítanak

Az mfor.hu azt írja, hogy a kormány december 1-ig meghosszabbította a határzárat, vagyis az ideiglenes határellenőrzést. Az erről szóló eredeti rendelet még augusztus végén jelent meg, ebben csak október 1-ig jelölték meg a határzárat, de később november 1-ig, most pedig december 1-ig meghosszabbították.

Ellenőrzés a magyar-szlovák határon még szeptemberbenForrás: AFP/Gergely Besenyei

A spanyol parlament a szükségállapot meghosszabbításáról döntött

Spanyolországban is hosszabbítottak, itt a koronavírus-helyzet miatt elrendelt szükségállapotot tolták ki május 9-ig. Az autonóm tartományok helyben korlátozhatják a szabad mozgást, például úgy, hogy feltételekhez kötik az egyes régiók területére való belépést, illetve a távozást onnan.

Ez utóbbi intézkedést az ország 17 tartományából és két észak-afrikai exklávéjából már 12 jelentette be a következő két hétre. A madridi régió csak a következő két hétvégére lépteti életbe a korlátozást, mivel mindkettő hosszú hétvége lesz, és így kívánják elkerülni a tömeges utazásokat.

A spanyol parlament döntése értelmében a miniszterelnöknek kéthavonta kell tájékoztatnia a törvényhozást a vírushelyzetről. Március 9. után, a járványügyi adatoktól függően, kezdeményezhető a szükségállapot feloldása.

A spanyol kormány vasárnap jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el és korlátozza az éjszakai kijárást, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Kivételt jelentenek a Kanári-szigetek, ahol alacsony a koronavírusos esetek aránya, jelenleg százezerből 78-an fertőzöttek. Emiatt több európai ország is feloldotta a karanténkötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben, így a múlt hét óta egyre több turista indult útnak az ősszel és télen is kellemes klímájú térségbe.

A Kanári-szigeteken, La Playa de Las Vistason a turisták továbbra is nyári hangulatban élvezik a kikapcsolódástForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andres Gutierrez

A Kanári-szigetek kormánya csütörtökön úgy döntött: negatív PCR-teszthez köti a turisták beutazását.
A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az országban 24 óra alatt több mint kilencezer új koronavírus-fertőzöttet igazoltak a vizsgálatok. A regisztrált esetszám egy nap alatt több mint 23 ezerrel emelkedett.

Szalonikiben kijárási tilalom jön

A görög kormány csütörtökön további korlátozásokat, köztük éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az ország második legnagyobb városában, Szalonikiben a koronavírus-fertőzéses esetek számában bekövetkező ugrásszerű növekedés miatt.

Az 1,1 millió lakosú nagyvárosban mindenkinek maszkot kell viselnie az összes bel- és kültéri nyilvános helyen, és otthon kell maradnia délután fél 1-től hajnali 5-ig. Minden, nyilvános és magánterületen tartandó találkozó tilos, bezárnak a bíróságok, a játszóterek, az antik látnivalók, a múzeumok és a színházak. Az éttermekben csakis elvitelre lehet rendelni.
Az intézkedések annak az egy hónapig tartó "akciótervnek" részét képezik, amelynek elindításáról Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormánya döntött. "Akárcsak az első hullám során, amikor is idejekorán cselekedtünk, most is más országoknál keményebben és korábban kell fellépnünk, hogy megelőzzük a legrosszabbat (...), és enyhítsünk az egészségügyi rendszer terhein" - mondta a kormányfő minisztereinek.

A terv értelmében azok a területek, amelyek a fertőzöttek magas száma miatt a piros zónába tartoznak, vesztegzár alá kerülnek, míg a többi területen, ahol jobb a helyzet, enyhébb intézkedéseket vezetnek be.

Görögország tavasszal sikeresen vette fel a harcot a járvánnyal szemben a mozgásra és gyülekezésre vonatkozó szigorú korlátozó intézkedéseivel. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdai közlése szerint Görögországban átlagosan 90,4 fertőzéses eset jutott 100 ezer lakosra az elmúlt 14 napban. Ez a negyedik legkisebb arány a 27 uniós tagállam között.

Szaloniki városaForrás: Julian Nyča/commons.wikimedia.org

Luxemburgban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el

A luxemburgi parlament péntektől érvényes éjszakai, 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalomról, valamint további korlátozások bevezetéséről döntött. Az éjszakai kijárási tilalom alól kivételt képez az, ha valaki orvoshoz vagy munkába megy, vagy onnan jön.

A nem egy háztartásban élők magánjellegű összejövetelein a korábbi tíz helyett legfeljebb négyen találkozhatnak. Az éttermekben kizárólag ülő vendégeket szolgálhatnak ki, egy asztalnál egyszerre négyen ülhetnek. Az asztalokat úgy kell elhelyezni, hogy két egymás közelében álló asztal esetében a vendégek között meglegyen a másfél méteres távolság.

A vendéglátóhelyeken alapterületüktől függetlenül legfeljebb 100 ember tartózkodhat. A személyzetnek kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A vendégeknek akkor nem kell maszkot hordaniuk, ha az asztalnál ülnek. Maszkot minden zárt és nyilvános helyen viselni kell, még a nyitott térben tartott sportrendezvények látogatóinak is.

Az új szabályok megsértéséért a magánszemélyek akár 500 eurós (mintegy 180 ezer forint) bírsággal is sújthatók, míg az éttermeknek, bároknak és más vendéglátóhelynek akár négyezer eurót (mintegy 1,5 millió forint) kell kifizetniük. Az új szabályok az év végéig, a kijárási tilalom egyelőre november 30-ig marad érvényben.

LuxemburgForrás: Waldo Miguez/pixabay.com

Svédországban azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne használják a tömegközlekedést

Svédországban a csütörtöki legfrissebb adatok szerint újabb csúcsot ért el a koronavírus-járvány terjedése, és emiatt több körzetben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne használják a tömegközlekedést és a közösségi helyszíneket.

A közegészségügyi intézet tájékoztatójában 24 óra alatt 3254 új, megerősített fertőzés szerepel, ami a legmagasabb adat a járvány kitörése óta. A 10,3 millió lakosú országban nagyjából 121 ezerre teszik a fertőzöttek összesített számát, és 5943 ember halt meg a betegségben.

Svédországban mindeddig meglehetősen lassan terjedt a vírus más országokkal összehasonlítva - hívta fel a figyelmet Anders Tegnell vezető járványügyi szakember egy sajtótájékoztatón. Szerinte az országban jól működött az "önkéntes korlátozások" rendszere, és sok ember tartotta magát az egészségügyi ajánlásokhoz.

A kórházakban viszonylag alacsony az intenzív kezelésre szoruló betegek száma. Az ilyen célra szolgáló ágyaknak mintegy 15 százaléka foglalt. A legsűrűbben lakott egyes térségekben, így Stockholmban, a fővárosban és Nyugat-Svédország több más városában azonban azt ajánlják az ott élőknek, hogy ne látogassák a bevásárlóközpontokat, múzeumokat, könyvtárakat, uszodákat és edzőtermeket, egyelőre legalább november 18-ig. Az sem ajánlott, hogy az emberek meglátogassák egymást, ajánlott viszont a távmunka.

Esős séta StockholmbanForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az országban nem zárták be az óvodákat és iskolákat, de 50 főre korlátozták az összejöveteleket, megtiltották az idősgondozók látogatását, és felfüggesztettek egyes éttermi szolgáltatásokat.

Fehéroroszország beutazási korlátozást vezetett be

Fehéroroszország ideiglenesen korlátozza a beutazást Lettországból, Litvániából, Lengyelországból és Ukrajnából a szárazföldi határátkelőhelyeken keresztül érkezőknek, "a fizikai személyek egyes kategóriáinak esetében.". A beléptetés a minszki repülőtéren azonban korlátozások nélkül folytatódik.

A korlátozások nem vonatkoznak a diplomáciai képviseletek és konzuli hivatalok munkatársaira, a diplomata- és szolgálati útlevéllel érkezőkre, a nemzetközi áruszállítást végző sofőrökre és a nemzetközi vasúti forgalomban dolgozó mozdonyvezetőkre és vasutasokra.

Tunéziában ismét éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

A kijárási tilalom helyi idő szerint este 8 órától hajnal 5-ig tart hétfőtől péntekig, és este 7 órától hajnal 5-ig szombaton és vasárnap. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kijárási tilalom meddig tart. A kormány ezen kívül további korlátozások bevezetéséről is döntött, ennek értelmében tilos az utazás az ország tartományai között, az általános és középiskolák november 8-ig, az egyetemek pedig két hétre bezárnak.

A mecseteket november 15-ig tartják zárva a többségében muszlim vallású országban. Az észak-afrikai országban június 15-én oldották fel az országos kijárási tilalmat, amely március óta volt érvényben - derül ki az MTI híradásából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek