Nézze meg, hogyan terjed a koronavírus a levegőben, különböző zárt terekben

Jelenleg a koronavírus terjedésének három módja ismert: az, amikor beszéd vagy köhögés során apró cseppekben kerül a vírus a közelben tartózkodó emberek szemébe, szájába vagy orrába, a szennyezett felületek érintése, és az aeroszolokon keresztül történő fertőzés, amikor a kilélegzett levegő apró részecskéi a vírushordozók. Szellőztetés nélkül az aeroszolok a levegőben maradnak, és az idő múlásával egyre sűrűbbé válnak.

Óvintézkedések közepette egy angliai pubbanForrás: AFP/Justin Tallis

Az El Pais cikkében leírt kutatásban a Coloradói Egyetemen, a José Luis Jiménez professzor vezette tudóscsoport által fejlesztett Covid Airborne Transmission Estimator segítségével modellezték három, különböző helyzetben azt, hogy mekkora a megfertőződés veszélye.

Egy szobában

Ha hat ember gyűlik össze egy szobában, és az egyikük fertőzött, akkor függetlenül attól, hogy betartják-e a biztonságos távolságot, ha legalább négy órát töltenek együtt hangos beszélgetéssel maszk és szellőztetés nélkül, öten megfertőződnek.

Ha maszkot viselnek, akkor csak négy embert fenyeget a fertőzés, és elhelyezkedéstől függően a fertőzést maximum egy személy kaphatja el, ha mindenki maszkot visel, felére rövidítik az összejövetel idejét, és gyakran szellőztetik a helyiséget.

Forrás: english.elpais.com

Bárban

Ha egy bárban 15 vendég és három dolgozó tartózkodik, zárt ablakok mellett, szellőzés nélkül akár mind a 14 jelen lévő megfertőződhet négy óra múlva. Ha mindenkin maszk van, akkor maximum nyolc fő kaphatja el a betegséget, ha a helyiséget emellett szellőztetik is, vagy megfelelő klímával látják el, és a bárban töltött idő lerövidül, akkor csak egy embert fenyeget a megfertőződés veszélye.

Forrás: english.elpais.com

Osztályteremben

Az iskolai helyzetelemzésnél azt a forgatókönyvet vették alapul, hogyha a tanár a fertőzött. Ha semmilyen óvintézkedés nem történik, akkor két óra alatt a 24-ből akár 12 diák is megfertőződhet. Ha mindenki arcmaszkot visel, akkor a fertőzöttség kitettek száma ötre csökken. Ha a termet ablaknyitással vagy klímával szellőztetik az óra alatt, a kockázat egy fertőzöttre csökken.

Forrás: english.elpais.com

 Az eredeti, interaktív ábrákat és animációkat az elpais.com oldalán tekintheti meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek