Nézze meg, hogyan terjed a koronavírus a levegőben, különböző zárt terekben

  Jelenleg a koronavírus terjedésének három módja ismert: az, amikor beszéd vagy köhögés során apró cseppekben kerül a vírus a közelben tartózkodó emberek szemébe, szájába vagy orrába, a szennyezett felületek érintése, és az aeroszolokon keresztül történő fertőzés, amikor a kilélegzett levegő apró részecskéi a vírushordozók. Szellőztetés nélkül az aeroszolok a levegőben maradnak, és az idő múlásával egyre sűrűbbé válnak.

  Óvintézkedések közepette egy angliai pubbanForrás: AFP/Justin Tallis

  Az El Pais cikkében leírt kutatásban a Coloradói Egyetemen, a José Luis Jiménez professzor vezette tudóscsoport által fejlesztett Covid Airborne Transmission Estimator segítségével modellezték három, különböző helyzetben azt, hogy mekkora a megfertőződés veszélye.

  Egy szobában

  Ha hat ember gyűlik össze egy szobában, és az egyikük fertőzött, akkor függetlenül attól, hogy betartják-e a biztonságos távolságot, ha legalább négy órát töltenek együtt hangos beszélgetéssel maszk és szellőztetés nélkül, öten megfertőződnek.

  Ha maszkot viselnek, akkor csak négy embert fenyeget a fertőzés, és elhelyezkedéstől függően a fertőzést maximum egy személy kaphatja el, ha mindenki maszkot visel, felére rövidítik az összejövetel idejét, és gyakran szellőztetik a helyiséget.

  Forrás: english.elpais.com

  Bárban

  Ha egy bárban 15 vendég és három dolgozó tartózkodik, zárt ablakok mellett, szellőzés nélkül akár mind a 14 jelen lévő megfertőződhet négy óra múlva. Ha mindenkin maszk van, akkor maximum nyolc fő kaphatja el a betegséget, ha a helyiséget emellett szellőztetik is, vagy megfelelő klímával látják el, és a bárban töltött idő lerövidül, akkor csak egy embert fenyeget a megfertőződés veszélye.

  Forrás: english.elpais.com

  Osztályteremben

  Az iskolai helyzetelemzésnél azt a forgatókönyvet vették alapul, hogyha a tanár a fertőzött. Ha semmilyen óvintézkedés nem történik, akkor két óra alatt a 24-ből akár 12 diák is megfertőződhet. Ha mindenki arcmaszkot visel, akkor a fertőzöttség kitettek száma ötre csökken. Ha a termet ablaknyitással vagy klímával szellőztetik az óra alatt, a kockázat egy fertőzöttre csökken.

  Forrás: english.elpais.com

   Az eredeti, interaktív ábrákat és animációkat az elpais.com oldalán tekintheti meg.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!