Ismét őslakos örökséget pusztítottak el Ausztráliában

Viktoria államban autópálya-építés miatt vágtak ki egy fát, amelyet a Djab Wurrung őslakosok fontos kulturális emlékként őriztek. A kormány azzal védte a lépést, hogy a fára nem kért védelmet az őslakos közösség hivatalos képviselője, az Eastern Maar Aboriginal Corporation, és ez nem tartozik azon 15 fa közé, melynek védelméről megegyeztek - adja hírül a theguradian.com.

A rendőrség mintegy 50 embert tartóztatott le a helyszínen, akik a kivágás ellen tüntettek. A Guardian Australia értesítései szerint a letartóztatottak között legalább két jogi megfigyelő volt, akik azért voltak a helyszínen, hogy monitorozzák a rendőrség munkáját, és biztosítsák azt, hogy minden a törvények betartásával zajlik.

Az egyik megfigyelő, egy másodéves joghallgató arról számolt be, hogy a rendőrök megfelelő figyelmeztetés nélkül, és nagyon erőszakos módon kezdték letartóztatni az embereket, köztük őt is, nem teljesen jogszerűen. A rendőrök ugyanis először azt mondták, letartóztatják, ha nem hagyja el a helyszínt, ő pedig beleegyezett, hogy elmegy, elmondása szerint ennek ellenére letartóztatták. A viktóriai rendőrség azt mondta, ők az ott dolgozó vállalkozókat védték.

Forrás: Sean Paris/facebook.com/iffivemillionpeople

Az őslakosok szerint a fa 800 éves, és régen a nők itt hozták világra gyermekeiket, és szertartást is végeztek a gyermek egészségéért: a placentát magokkal keverték őssze, és a fa mellett ásták el. Korábban is történt már az országban hasonló esemény, melynek során az őslakosok kulturális örkségét pusztították el. Idén májusban a nyugat-ausztráliai Jukan-szurdokban az őslakosok 46 ezer éves sziklabarlangjait robbantotta fel a Rio Tinto bányavállalat vasércet keresve.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek