6000 éves barlangrajzokat dokumentáltak Ausztráliában

Kutatók 572 új barlangrajzot dokumentáltak, melyeket az ausztráliai Északi területén található Arnhem-föld régióban fedeztek fel 87, különböző helyszínen. A Maliwawa-figuráknak nevezett rajzok kora 6000 és 9400 év között lehet - adja hírül a xinhuanet.com. A képek különféle állatokat ábrázolnak emberek társaságában, gyakran szertartásos kontextusban. Némelyik rajz meghaladja az 50 centimétert is.

Forrás: P. Tacon/news.griffith.edu.au

"Az emberi alakokat gyakran ábrázolják állatokkal, elsősorban erszényesekkel, és ezek az állatok és emberek közötti kapcsolatok központi szerepet játszanak az alkotók üzeneteiben" - mondta Paul Taçon, a rajzokról szóló tanulmány vezető szerzője.

A régió őslakosai vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak volna, így szerves kapcsolatban álltak a természettel, a túlélésükhöz elengedhetetlen volt a helyi növény- és állatvilág beható ismerete. A kutatók úgy vélik, hogy az őslakosok 50 000 éve foglalhatták el az ausztrál kontinenst, Arnhem-föld pedig a legkorábban benépesült régiók közé tartozik.

Taçon a Maliwawa-rajzokat "hiányzó láncszemként" jellemezte a barlangrajzok ismertebb példái között, amelyek egy csoportja 12 000 évvel ezelőtt, egy másik pedig az elmúlt 4000 évben készült. A képek között a dugong nevű tengeri emlős legrégebbi ismert ábrázolása is látható, amit a kutatók meglepőnek tartanak a terület óceántól való távolsága miatt.

"Bár ma az Arafura-tenger mindössze 15 kilométerre található innen, 6000-9400 évvel ezelőtt a part távolabb lehetett" - mondta Sally K. May a tanulmány társszerzője. A kutatók nem tudják, hogy a képeket művészek kis csoportja alkotta-e, vagy átfogóbb régiós stílust képviselnek. A rajzokat már 2008-ban felfedezték, de csak most készült róluk elemzés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek