1500 forintos koronavírus gyorstesztek érkezhetnek Dél-Koreából

A koronavírus-járvány elleni védekezésben mérföldkövekként emlegetik azokat a gyorsteszteket, amelyek már 15-30 perc alatt is képesek eredményt mutatni. Úgy működnek, mint egy terhességi teszt: két kék vonalat mutatnak, ha valaki pozitív mintát produkál a Covid-szűrésen.

Forrás: joel bubble ben / Shutterstock

A vagyonosabb, tehetősebb országokban már most is használnak ilyen gyorsan, a lehető legpontosabb eredményt kimutató PCR-teszteket, amelyek drága laboratóriumi berendezéseket és vegyszerekkel történő feldolgozást igényelnek. A szegényebb országok azonban képtelenek ezeket a PCR-teszteket megfizetni, ezért egyre nagyobb a félelem Afrikában, Délkelet-Ázsiában vagy pl. Latin-Amerikában a járvány megfékezhetetlensége miatt. Míg Európában átlagosan napi 243, Észak-Amerikában pedig 395 embert tesztelnek országonként 100 000 főre vetített arányban, addig Afrikában ez a szám 16-nál is kevesebb – írja cikkében a Daily Mail.

Ezért a teszteket gyártó amerikai Abbott cég és a dél-koreai SD Biosensor megállapodott abban, hogy a világ 133 alacsony jövedelmű országa számára ezeket a gyorsteszteket 3,80 fontért, átszámítva 1500 forintos kedvezményes áron szállítják.

A WHO valamint a Bill és Melisa Gates Alapítványok szerint a 467 millió font összértékű projekt már októberben elkezdődhet. És ha minden jól megy, ez hamarosan mindenki számára elérhető lesz. Az amerikai és a dél-koreai gyártók gyorstesztjeiből ugyanis a tehetősebb országok is rendelhetnek majd, igaz, a 3,8 fontnál valamivel magasabb áron. Ennek pontos mértékét egyelőre nem tudni, mindenesetre Németország már 20 millióra bejelentkezett, de Franciaország és Svájc is követi a példáját.

Az Abbott és az SD Biosensor gyártócégek szakértői szerint a tesztjeik 97 százalékban mutatnak pontos eredményt, de csak optimális körülmények között, valós helyzetben inkább 80-90 százalék körüli pontosságról lehet beszélni. Vagyis bár ezek sem tudnak minden fertőzöttet kiszűrni, nagyban hozzájárulhatnak már ahhoz is, hogy a szegényebb országok azonosítsák és elszigeteljék a fertőzött embereket, ennél fogva pedig minél hamarabb megállítsák a vírus terjedését – teszi hozzá a Daily Mail. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek