Tömegesen hullanak az égből a vándormadarak Amerikában

Új-mexikói biológusok riadót fújtak, miután az elmúlt napokban több ezer énekes madarat találtak holtan. Mint Martha Desmond, az új-mexikói Állami Egyetem professzora elmondta, a tömeges elhullás oka egyelőre rejtély, de a tűzvészek füstjének vagy a közelmúlt hideg időjárásának is köze lehet hozzá. Hozzátette, hogy az elpusztult madarak száma akár milliós nagyságrendű is lehet - adja hírül a bbc.com.

A kép illusztrációForrás: PewPewLazerGunz/pixabay.com

Mindez azok után történik, hogy az észak-amerikai madárállomány az utóbbi években már így is jelentősen csökkent: az Államokból és Kanadából 50 év alatt mintegy 3 milliárd madár tűnt el. A biológusok arra kérték az embereket, hogy jelentsék, ha elhullott madarakat látnak.

A szemtanúk szerint egyes madarak, melyek között poszátákat, fecskéket és kékmadarakat találunk, furcsán viselkedtek, mielőtt kimúltak. A szomszédos délnyugati államokból, például Coloradóból, Arizonából és Texasból szintén növekvő mértékű madárpusztulást jelentettek.

Forrás: facebook.com/groups/birdingNM

A kutatók szerint az erdőtüzek füstje káros hatással lehet a madarak tüdejére, de az is lehet, hogy útvonalaik megváltoztatására kényszeríti őket, de akkor fognak többet tudni, hogyha megvizsgálják a tetemeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek