Egy hongkongi professzor szerint a mutáció miatt gyorsabban terjed a járvány

 A hongkongi egészségügyi tisztviselő kijelentette, hogy szerinte a koronavírus fertőzőbbé vált a DNS mutáció után. Gabriel Leung professzor szerint Hongkongban az egyes koronavírus-esetekkel várhatóan fertőzött személyek száma márciusban másfél-háromról háromra nőtt, és most már négyre emelkedett.

A hétmilliós nagyvárosban újabb, az eddigieknél nagyobb fertőzéshullámra számítanakForrás: Shadi Mohammad/Pixabay

 A Hongkongon átterjedő koronavírus-törzs mutációja 30 százalékkal fertőzőbb lett, mint a kitörés kezdetén – figyelmeztetett az egészségügyi vezető szakértő. Gabriel Leung professzor, a Hongkongi Egyetem Orvostudományi karjának dékánja elmondta, hogy a DNS-mutációt – amelyet a floridai Scripps Kutatóintézet munkatársai először mutattak ki a múlt hónapban – minden fertőzött személy átadhatta másik négy embernek. Azt állította, hogy egy hasonló, helyi tanulmány megerősítette ezt a tendenciát. A városban a várhatóan fertőzött emberek száma márciusban két és félről háromra, és mostanra már négyre emelkedett.

Leung professzor figyelmeztetése azért fontos, mert Hongkong a koronavírus-fertőzések lehetséges harmadik hullámával szembesül.

A helyi tisztviselők hétfőn 52 új koronavírusos-esetet rögzítettek, köztük 41-et helyben adtak tovább egymásnak. Január vége óta a város több mint 1500 esetről és hét halálról számolt be. A terület egészségügyi szakértői figyelmeztettek arra, hogy az esetek közelmúltbeli növekedése a legsúlyosabb járványkitörés, amit az első koronavírus-fertőzés óta, azaz január 22-én regisztrálták. Leung professzor azt állította, hogy legalább 50–60 rejtett eset is létezik a közösségben, és kiemelte Kowloon Eastot és Sha Tint mint azt a két helyi területet, amelyek a járvány kitörése szempontjából leginkább veszélyeztetettek.

Ez egy tartós, hatalmas, helyi járvány kezdete, amelyhez hasonlót még soha nem láttunk"  – idézte a South China Morning Post Leung professzort, aki vasárnap egy helyi rádióműsorban nyilatkozott. Hozzátette: „Hongkong jelenleg valódi és folyamatos helyi kitöréssel néz szembe. A helyzet majdnem ugyanarra a szintre ment vissza, amikor egyáltalán nem tettünk intézkedéseket a járvány ellen."

Az esetek számának növekedésére válaszul Carrie Lam Hongkong kormányzója hétfőn elmondta, hogy a területen szerdától kezdve újra szigorúbb korlátozásokat vezet be a nyilvános összejövetelekre vonatkozóan. A kormány ötven főről négyre főre csökkenti a találkozók megengedett számát, ez utóbbi intézkedés volt érvényben utoljára a márciusi, második hullám során is. Néhány intézménynek, például az edzőtermeknek és a játékközpontoknak egy hétig le kell állniuk, míg az éttermekből csak 18 óra után szállíthatnak ki ételt. Az iskolákat szintén bezárják – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek