Hongkongot tavaly sok turista elkerülte

A 2018-as turistaérkezések alapján Hongkong lett a világ leglátogatottabb városa, de az kérdéses, 2019-ben meg tudja-e őrizni vezető helyét. A tavalyi számok a statista.com infografikája szerint ugyanis erős visszaesést mutatnak – írja cikkében a turizmus.com.

Hongykong esti fényeiForrás: Diliff/Wikipedia

A 2019-es tüntetések és a rájuk adott állami válasz miatt visszaesett a turistaérkezések száma, ami recesszióba taszította Hongkongot. Júniustól csökkent a turisták száma – a kínaiak esetében ugyanúgy, mint az összesített adatokban.

Az év végi élénkülés ellenére a decemberi érték mindössze 3,2 millió, ami 50 százalék fölötti mérséklődés a tavaly januári 6,8 millió látogatóhoz képest.

A 2019-es hongkongi tüntetések közvetlen kiváltó oka a 2019-es hongkongi kiadatási törvény módosítási javaslata volt. Ha törvénybe iktatták volna, a helyi hatóságoknak joga lett volna feltartóztatni és kiadatni olyan személyeket, akiket olyan területeken köröznek, amelyekkel Hongkongnak nincs közvetlen kiadatási egyezménye, beleértve Tajvant és a szárazföldi Kínát. A június 9.-i tüntetésen mintegy egymillió ember vonult az utcákra a törvényjavaslat visszavonását követelve, majd június 12.-én a törvényhozás épülete előtt gyülekezve próbálták megakadályozni a törvényjavaslat második olvasását. A tüntetés erőszakba torkolt. 

Tüntetők tavaly a Hongkongi Műszaki Egyetem csatatérré vált kampuszánForrás: Studio Incendo - DSCF5290/Wikipedia

Carrie Lam Hongkong kormányzója felfüggesztette a kiadatási törvény tárgyalását, azonban egészen szeptember 4-ig nem volt hajlandó hivatalosan visszavonni a törvényjavaslatot. A tüntetések visszaszorítása érdekében megtiltotta a maszkok viselését de október folyamán folytatódtak a konfliktusok városszerte. A kiadatási törvényt végül október 23.-án elvetették, azonban a hongkongi kormány továbbra sem volt hajlandó további engedményeket tenni a tüntetőknek, írja a Wikipedia. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek