Izraelben átmenetileg engedélyezték a mobilok követését

Az izraeli parlament szerdán megszavazta, hogy az ország nemzetbiztonsági szolgálata nyomon követheti a koronavírus-fertőzöttek mobiltelefonját az elkövetkező három hétben, miután ismét nőtt a diagnosztizáltak száma - adja hírül a reuters.com.

Forrás: pexels/pixabay.com

A Shin Bet a megfigyelési technológiát már március óta használhatja az áruszállítók nyomon követésére. Ezek a veszélyhelyzeti intézkedések ugyanakkor a magánéletet védő csoportok szerint meglehetősen aggályosak, és a Legfelsőbb Bíróság is aggodalmának adott hangot az egyéni szabadságot érintő veszélyekkel kapcsolatban.

Az új törvény szerint az érintettek tartózkodási adataihoz a diagnosztizálás előtti 14 napig hozzáférhetnek, ezen adatok alapján pedig azonosítják azokat, akikkel a fertőzöttek kapcsolatba kerültek.

A július 22-én hatályát vesztő törvény azt is megköveteli, hogy a szolgálat hetente jelentést tegyen az ellenőrzésekről a parlament külügyi és védelmi bizottságának. A 9 milliós Izraelben eddig 324-en haltak meg a vírus miatt, és több mint 26 000 fertőzöttet jelentettek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek