Hatalmas ciklon pusztított a Bengáli-öbölben

Hatalmas ciklon söpört végig Indián és Bangladeshen, közel három millió embert kellett evakuálni. Az óránkénti több mint 160 kilométeres szél súlyos károkat okozott, fákat és az elektromos oszlopokat döntött ki, a tengervíz szárazföldi területeket árasztott el, többek között Kalkuttában - adja hírül az euronews.com.

A kalkuttai repteret is elárasztotta a vízForrás: AFP

Bangladeshben egy ember meghalt, 2,4 millió tengerparton élőt biztonságosabb területekre költöztettek. Indiában több mint 400 000 embert evakuáltak, elsősorban Nyugat-Bengália keleti államában és Orisza régiójában.

A koronavírus megnehezítette a kiürítést, mivel a kijelölt menedékhelyek már a COVID-19 betegeket és vándorló munkásokat láttak el. Épp ezért voltak olyan lakosok, akik úgy döntöttek, hogy inkább otthon maradnak, attól tartva, hogy vírusveszélynek teszik ki magukat a menedékhelyeken.

A ciklon sebessége csökkent, miután elérte a hűvösebb partmenti területeket, és várhatóan északkelet felé halad tovább. A régióban nem példa nélküliek az ilyen pusztító ciklonokban, ám a szakértők szerint a hasonló jelenségek intenzitása az éghajlatváltozás miatt egyre inkább fokozódhat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek