Két nap alatt több mint hatvan tornádó söpört végig az amerikai kontinensen

Nem elég, hogy az Egyesült Államokban van a legtöbb koronavírusos fertőzött a világon, most az USA déli részén szükséghelyzetet rendelt el Mississippi állam kormányzója az ott zajló természeti csapások miatt.

Pusztító ereje városokat tud rövid idő alatt letarolniForrás: Justin1569/Wikipedia

"Ma este elrendelem a szükségállapotot, hogy megvédjük Mississippi lakosainak egészségét és biztonságát a szerte az államban pusztító tornádóktól és viharoktól" – írta a Twitter mikroblogon helyi idő szerint vasárnap este Tate Reeves. A kormányzó biztosította a lakosokat, hogy nincsenek egyedül, minden rendelkezésre álló forrást mozgósítanak az emberek és a tulajdonuk védelmére.

Időközben több mint harminc halálos áldozatot követeltek a vasárnap és hétfőn pusztító tornádók.

Miközben a déli és a délkeleti tagállamokban már a pusztítás mértékét veszik számba, a viharzóna az Egyesült Államok keleti partvidéke felé mozdult. Az országos meteorológiai intézet hétfő esti jelentése szerint a déli Floridától az északkeleti Maine államig mintegy 51 millió amerikait sújthat a vihar, erőteljes széllökésekkel, özönvízszerű esőzésekkel és még több tornádóval.

Hétfőn este viharriadót adtak ki Virginiában, Washington szövetségi fővárosban, Marylandben és Pennsylvaniában. Vasárnap és hétfőn Texastól Mississippin és Alabamán át Észak-Karolináig több mint hatvan tornádó pusztított. A forgószelek házak ezreit döntötték romba, fákat és villanypóznákat döntöttek ki, leszaggatták a villanyvezetékeket. Különösen súlyos károktól érkeztek jelentések Louisianából, Mississippi délkeleti vidékeiről, Georgia középső részéről. Arkansas-ban sokan az összeomló házak alatt lelték halálukat.

Tate Reeves, Mississippi kormányzója azt mondta újságíróknak: "Hozzászoktunk a tornádókhoz Mississippiben, de ilyen viharokat még nem láttam".

Kay Ivey, Alabama kormányzója felfüggesztette a társadalmi elkülönülésre vonatkozó szigorú előírásokat, Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója pedig az állam egyes megyéire hirdetett ki szükségállapotot – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek