Elhunyt a lascaux-i barlang utolsó, még élő felfedezője

Kilencvenhárom éves korában vasárnap Párizsban elhunyt Simon Coencas, a lascaux-i barlangot felfedező négy kamasz közül az utolsó. Simon Coencas, Marcel Radivat, Jacques Marsal és Georges Agniel 1940. szeptember 12-én fedezte fel a délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" tartott lascaux-i barlangot  -adja hírül az MTI.

Lascaux-i barlangrajzForrás: Traumrune/commons.wikimedia.org

A második világháború idején, amikor a nácik már Párizst uralták, a 13 és 18 év közötti fiúk azután fedezték fel a barlangot, hogy Marcel Radivat kutyája napokkal korábban egy rejtélyes üregre bukkant a hegyekben. A fiúk egyike késsel vájta nagyobbra a lyukat, hogy be tudjanak hatolni, és egy parafinlámpa fényénél folytatták kutatásukat.

"Barátaimmal leereszkedtünk, hogy feltárjuk az üreget, lépésről-lépésről haladtunk befelé a barlangba, és egyszer csak a bikák termében voltunk" - emlékezett vissza korábban Coencas, utalva a falon látható állatfestményekre, amelyek lovakat, bikákat, őzeket ábrázolnak.

Mint elmondta, abban reménykedtek, hogy a közeli öreg kastély földalatti termeibe jutnak, ott pedig kincset találnak. "Találtunk is egyet, de nem olyat, mint amilyenre számítottunk" - mondta a már idős férfi 2016-ban az AFP-nek.
Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

Simon Coencas volt a díszvendég 2016-ban a barlang egy újabb, Lascaut 4 nevű másolatának avatóünnepségén, amelyet Francois Holland akkori államfő jelenlétében tartottak. A Lascaut 4 azzal a céllal készült, hogy ízelítőt adjon abból az érzésből, amelyet a négy tinédzser fiú érzett, amikor rábukkant a barlangra.

1963 óta távol tartják a turistákat az eredeti barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját. 1983-ban nyílt meg a barlang első másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket mutatja be. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről, a 4. másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek