Magyar régészek is dolgoznak a lascaux-i Barlangművészeti Központon

Magyar régészeti cég is részt vesz annak a Barlangművészeti Központnak a létrehozásában, amely az UNESCO Világörökség részét képező lascaux-i barlangrajzokat és az őskori ember életét mutatja be. A létesítmény a tervek szerint 2016. december 15-én nyílik meg.

A több mint 17 000 éves művészi alkotások ma az UNESCO Világörökség részét képezik. A sok látogató és a mesterséges fény hatására a barlangrajzok azonban pusztulásnak indultak, ezért 1963-ban elzárták a nagyközönség elől.

Az alkotások állapotmegőrzése és lehető legszélesebb körű bemutatása napjainkban is folyik. Egy részüknek a másolata egy mesterséges barlangban tekinthető meg az eredeti emlékhely közelében, másik részük, öt valósághű barlangfal másolatából és különböző installációkból álló kiállítás, jelenleg is világ körüli turnén van.

Fotó: Wikipedia

A leletek bemutatásában új fejezetet nyit a Lascaux 4-terv. A projekt keretében egy 1800 m2-es Nemzetközi Barlangművészeti Központot hoznak létre, melynek célja, hogy a legmodernebb technikai megoldásokkal bemutassák, értelmezzék az őskor, a barlang- és sziklarajz művészetet, valamint az őskori ember életét. A létesítményben többek között létrehozzák az eredeti barlang teljes másolatát, így a látogatók egyedülálló módon sétálhatnak az atmoszférájában is az eredetihez hű barlangban.

A Salisbury Régészeti Kft. és a Salisbury France SARL szakemberei magyar, francia és német szakértőkkel dolgoznak együtt a Barlangművészeti Központ paleolit művészek rajztechnikáit és eszköztárát bemutató, egyedülálló feladatain. A magyar vállalkozás a Központ barlangrajzok értelmezéseit bemutató részében, a Lascaux, a Műhely interaktív kiállítás kialakításában vesz részt.

Itt a látogatók megismerhetik az őskori művészek rajztechnikáit, eszközeit, alkotáshoz használt anyagait, találkozhatnak az eredeti emlékhelyről előkerült tárgyak az eredetivel megegyező technikával készített replikáival (pattintott kőeszközök, ásványtörő mozsarak, színező kövek, mécsesek stb.) és történelmi rekonstrukcióival (színfújó cső, állatbőr sablon, ecsetkészletek és sok egyéb más korabeli tárgy).

Az emberiség történelmének páratlan örökségét rejtő Lascaux-barlang bejáratát 1940-ben fedezte fel négy francia iskolás. A több teremből álló barlangrendszer falai a felső paleolit barlangművészet alkotásainak egyik legkiemelkedőbb csoportját rejtik.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek