Jön az újabb magyarországi hóvihar

Kedden újabb országos havazás várható, így ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelzésében azt írta, hétfőn eleinte nyugaton fordulhat elő gyenge hószállingózás, majd az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik. Éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el, és mintegy 2-3 centiméternyi hó hullhat.

Budapest Airport Zrt., hó, havazás, sózás, repülőtérForrás: Mandiemese.hu / Budapest Airport Zrt.

Kedden átterjed a havazás a keleti országrészre is, de a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig körülbelül a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Onnan keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmeneti ónos eső is lehet.

A várható friss hó mennyisége az ország déli felén legfeljebb 5, az északi felén 5 centiméter fölött lesz. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyire lehet számítani.  

Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

Hófúvás is lesz

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Keddre számos megyére havazás, hófúvás, több megyére az ónos eső veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

A közútkezelő azt közölte, a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést ütemezetten végzik, először az autópályákon, az autóutakon és a főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon. A lehetséges helyszíneken a megelőző sószórásról is gondoskodnak.

Ezért havasak az utak a hókotró után

Egy-egy munkagépre kb. 40-50 kilométernyi útszakasz jut, a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesz igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén ismét rosszabb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Így fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén rosszabb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal, tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak, ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt.

Az aktuális útviszonyokról mindig tájékozódni lehet a www.utinform.hu oldalon - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek